Законопроектите, разглеждани от парламента, ще продължат да могат да бъдат гласувани на две четения в едно заседание, а депутатите ще продължат да слушат химна на Европейския съюз. Това бе вписано при гласуването на Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който се разглежда в момента в пленарната зала, предаде репортер на "Фокус"

Предложението бе направено от народните представители Павела Митова и Станислав Богдански от ИТН. В зала Павела Митова обясни, че в 49-ото Народно събрание множество законопроекти са били приемани на две четения, в рамките на едно и също заседание, въпреки направени заявки за предложения между двете четения. От ИТН настояваха гледането на законопроекти на две четения да може да се случва само ако законодателството касае националната сигурност и ако няма направени заявки за редакции. 

Друга поправка, направена от ИТН, гласи, че ако членове на Министерския съвет не присъстват в зала за разглеждането на законопроекти, изготвени от изпълнителната власт, то тогава те да не бъдат обсъждани. По думите на Павела Митова в миналото се е налагало депутатите да обявяват почивки, за да могат министрите да дойдат в залата. 

Депутатите приеха, че законопроекти, без постъпил доклад за второ четене, не могат да бъдат разглеждани. От ПП-ДБ поискаха председателят на парламента да представя график за попълването на тези регулатори, чиито мандати са изтекли. 

"Възраждане" настояваха пък при откриването на Народното събрание, както и на пленарните сесии, да не се изпълнява химна на Европейския съюз. Лидерът на трета парламентарна сила заяви, че "Химнът на ЕС не е химн". 

В отговор на Костадинов Явор Божанков каза, че Костадинов е казал от трибуната "страхотни глупости". И апелира въпросът да бъде оставен на юристите в групата на "Възраждане". 

Лена Бориславова пък се обърна Костадинов с молба парламентарната трибуна да се използва за градивни предложения, а не за "разпространение на дезинформация".

В крайна сметка предложението не бе прието.