Увеличаването на наема е чувствителен въпрос както за наемодателите, така и за наемателите. Докато наемодателите имат право да актуализират наемите според пазарните условия и инфлацията, наемателите имат очаквания за прозрачност и предвидимост. В тази статия ще разгледаме кога и как наемодателят може законно да увеличи наема и какви са правата на двете страни.

В България въпросите за наемните отношения се уреждат от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), като в него се поставят основните принципи и изисквания за договори за наем на недвижими имоти, пише businessnovinite. Един от основните моменти е, че размерът на наема се договаря между страните и всяко последващо увеличение трябва да бъде извършено в съответствие с договорните клаузи и закона.

Увеличаване на наема в зависимост от типа договор

Наемодателят може да увеличи наема при определени условия, които зависят от вида на договора за наем и уговорените клаузи между страните. Ето основните моменти, които трябва да се имат предвид:

Ако договорът е срочен, наемодателят обикновено няма право да променя наемната цена по време на действието му, освен ако в договора изрично не е предвидена клауза за това. След изтичане на срока на договора, наемодателят може да предложи нови условия, включително по-висок наем, като наемателят е свободен да приеме или откаже новия договор.

В случай на безсрочен договор, наемодателят може да увеличи наема с предизвестие, ако в договора няма конкретни уговорки за актуализиране на наемната цена. Предизвестието трябва да бъде в писмен вид и обикновено дава на наемателя време за реакция.

Какво гласи законът?

ЗЗД изисква наемодателят да уведоми наемателя за увеличението на наема в разумен срок преди неговото влизане в сила, освен ако не е уговорено друго в договора. При липса на конкретни уговорки, увеличението може да бъде направено след изтичане на договора, като наемателят трябва да бъде уведомен най-малко 30 дни предварително.

Основни причини за увеличаване на наема

Наемодателите имат различни мотиви за корекция на наема. Някои от тях включват:

Пазарни условия - Ако пазарните наеми за подобни имоти в района се увеличават значително, наемодателят може да реши да актуализира наема, за да съответства на новите пазарни стойности.

Подобрения в имота - Ако наемодателят е направил значителни подобрения в имота – например, нови инсталации, ремонт или модернизация – това може да обоснове увеличение на наема.

Увеличение на разходи -Ръстът на данъци, разходи за поддръжка или общински такси също може да доведе до корекция на наема.