Хаос и безпрецедентни закъснения на полетите в цяла Европа. Причината е не само в натоварения туристически сезон, но и в острия недостиг на авиодиспечери на Стария континент.

Пътят на Василена Якимова в авиацията започва с мечтата да бъде пилот. Но сменя курса. Днес е ръководител полети. И в кариерата си е получавала не едно напрегнато обаждане. "Полет от Турция, преминаващ през нас за Германия - пилотът се обади и каза, че иска да кацнат в Букурещ възможно най-бързо, тъй като има човек на борда със сърдечен удар", разказа тя пред NOVA. 

Често линията се нажежава до червено. "Самолет ми докладва, че е загубил единия двигател и има съмнения за загуба на втори двигател", обясни Цветомир Божков - ръководител полети.

Макар и напрегната, професията е широко желана. И все пак - Европа е изправена пред остър недостиг на кадри. Това се оказва и причина за закъснения на редица полети. Например, в началото на юли едва 56% от самолетите в Европа са излетели по график.  

"Много често хората стоят в самолета при затворени врати, не излитат понякога повече от един час. Причината е в западните РВД-та, българското РВД е едно от малкото, които не генерират закъснения по причини липса на персонал", посочи генералният директор на Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" Георги Пеев.

Един от пиковете в закъсненията е от края на миналата седмица и се дължи на световния IT срив. "Нашата система, с която работим, има няколко сървъра, които са в горещ резерв. Дори и да има определен отказ на система, то това го симулираме по време на нашите обучения", обясни Камен Йорданов - началник на Авиационния учебен център в РВД.

Така, независимо от това колко критична е ситуацията, всеки авиодиспечер разчита на установени златни правила. "Да има и втори план – план Б, план В", каза Якимова.