Криминалитета търсят всички възможни вратички да работят срещу легалните системи на държавата. Много е важно, че има задържани, защото няма много хора, които могат да правят такива "супербанкноти". Това каза банкерът и финансист Левон Хампарцумян в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ по повод новината за разкритата от ГДБОП нелегална печатница за фалшиви пари в Шумен.

"По-големите измами стават в дигиталния свят на финансите", добави той.

По думите му при най-малко съмнение за фалшиви банкноти трябва да се отиде в банка и да се провери дали те са истински или фалшиви. От там нататък банката поема неща. "Най-добре е да не се обменят големи суми в кеш - тогава вече сте защитени от фалшиви пари или поне от големи количества фалшиви пари,“ посъветва той.

Според банкера финансите на държавата са в относително добро състояние, което се потвърждава и дадената от международната рейтингова агенция "Фич“ положителна перспектива за България. Икономиката расте, макар и с не много високи темпове, безработицата е ниска, "така че не би трябвало да бъдем свръхкритични по отношение на финансите,“ каза той и допълни, че България има нужда от работеща икономика и предсказуема среда за правене за бизнес, а пак финансите са само измерителят на успеха в реалната икономика.

Тепърва трябва да се формира Бюджет 2025 и да мине през рационални промени в Министерски съвет и парламента. Точно затова не трябва да се гледа алармистки към него, тъй като според Левон Хампарцумян в момента се говори предимно предизборно, а не рационално за новия бюджет на страната. "Бюджетът трябва да бъде рационален, трябва да осигури евентуално по-добри условия за бизнеса, както за българския, така и за чужд бизнес, който бихме привлекли. Добрата новина е, че българската икономика, която все пак се базира на 60-70% частен бизнес, успява да се нагоди към новите условия в света.“