Сърцата на всички са счупени. Очакваме всички заложници, войници и цивилни да се приберат в домовете си. Това каза е ефира на bTV Инбал Цах - жителка на нападнат от "Хамас“ кибуц в Израел при атаките над страната на 7 октомври. Част от семейството на Ибал е отвлечено.

"Нищо не знаем за тях. Призоваваме и чрез вашата медия – да ни дадат някаква информация за тях“, заяви тя.

7 души от нейното семейство изчезват. Сред тях са братовчед й Тал, съпругата му Ади, двете им деца и майката на Ади – Шушана.

"В деня на нападенията имахме връзка с тях до 11 часа, но след това тя се изгуби. Знаехме, че цялото семейство е в бункер. Изтеглили са ги от прозореца на бункера, оттам ги взе като заложници. Тяхната къща е изгорена изцяло. Съпругът на Шушана и сестра ѝ са убити, още един наш близък – също“, добави още Инбал Цах.

"Преговори за заложниците се водят в различни държави в Близкия изток, с посредничеството на различни държави. Искрено се надявам тези 240 отвлечени да се завърнат по домовете си. За да се случи това обаче, трябва да се упражни натиск върху терористите“, коментира д-р Александър Оскар, председател на "Шалом".

"Искрено се надявам да изведем и двамата заложници, които са с български произход. Така, както заложници от други държави бяха освободени. Преговорите са нещо много сериозно и отговорно и не е редно да се намесваме в тези процеси, защото са много чувствителни. Вярвам на институциите – и в България, и в Израел“, посочи още той.

"Червеният кръст“ трябва да може да влезе в Ивицата Газа и да се запознае със състоянието на тези заложници – дали са живи, дали имат нужда от нещо, сред тях са и бебета“, каза Александър Оскар.

"Не знаем дали отвлечените деца дори имат храна и дрехи, кой ги прегръща. Дали с тях има и възрастни, или са някъде встрани сами“, сподели Инбал Цах. Сред отвлечените нейни близки са и 3-годишно дете и 8-годишно дете.

"Те не знаят какво е да бъдат сами. Не зная какво е да бъдат без майка и баща, без да получат прегръдки. Взеха ги от леглата по пижами. Сега е студено вече – трябва им яке. Искаме ги вкъщи днес, сега“, отбеляза израелката.

"Аз трябва да бъда техният глас, ние сме длъжни да ги помним и да ги споменаваме“, допълни още тя.