Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент затова, че са налице сериозни проблеми с Върховенството на закона в България и с правата на човека. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, на въпрос как ще коментира намаленият бюджет на съдебната власт, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той допълни, че има все повече случаи на погазване и заобикаляне на законите от министерството на вътрешните работи, полицейски произвол и много други проблеми, които връщат страната ни на нива на престъпността отпреди приемането на България в ЕС.

"Става въпрос за предложение за изменение на Закона за държавния бюджет и не става въпрос за бюджета на прокуратурата. Става въпрос на бюджета за съдебната власт. Защото бюджета на Съдебната власт е бюджета на ВСС, а прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Не знам кой политически гений измисли тази "схема“ мислейки си, че ще скара съдебната власт с БАН. Аз ако си спомняте бях подкрепен при избирането си за главен прокурор от едни велики българи – академици от БАН.

Мога да кажа, че съм в много добри отношения с хора като Антон Дончев, акад. Сгурев, Георги Марков и много други. Това са едни велики българи, които бих нарекъл последните български будители. И колкото пари да отпуснат на БАН не е достатъчно. Задължение на държавата е да осигури финансирането на всички сектори в държавата. От такива се нуждае и образованието, и медицината, и в частност съдебната власт.

За съдебната власт няма да коментирам решенията на Конституционния съд, решението на Веницианската комисия и т.н. Конституцията и тези неща напоследък не са на мода в България, те се използват само когато са удобни, но ще кажа практическия ефект от това, което някой си мисли, че прави: това не е нещо новаторско и е правено през годините като е свършило катастрофално от Конституционния съд.

Практическият ефект ще е празник за мафията и олигархията ако се случи, защото това ще означава, че прокуратурата няма да има пари за експертизи. А няма ли пари за експертизи – няма да влизате в съда. Като няма пари за преводи – няма да влизат дела в съда. Образно казано, когато затвори някоя прокуратура поради липса на режийни – това е в интерес само на българската организирана престъпност.

В заключение ще кажа – сериозна тревога изпитваме за Върховенството на Закона, още повече предвид вчерашното решение на съда на ЕС затова, че на определени държави могат да се спират и намаляват съответните финансови средства, които се отпускат, когато в тези държави има проблеми с върховенството на правото. И ако има такъв проблем, той няма да е заради фалшивата новина и политическа лъжа, заради това, че има проблем с Плана за възстановяване, свързан с прокуратурата и главния прокурор, а ще е точно заради тези неща, които се вършат , които освен, че противоречат на Конституцията, те противоречат на Европейските ценности“, коментира още Иван Гешев.

Той добави, че от прокуратурата продължават да са силно загрижени, заради това което продължава да се случва и от поредната политическа атака.

"Смешна политическа атака при това. Ще кажа и само още едно нещо. Парламентът и Народното събрание е висшия орган в една парламентарна република, каквато е България и се надяваме, че родните, депутати ще дадат пример за спазване на българската Конституцията и закони, и ще се окажат на висотата на своята отговорност, защото в противен случай интерес ще има само престъпността, а не българските граждани“, коментира още Гешев.