Министър-председателят Димитър Главчев е в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни. Той заяви, че ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС.

"Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г., когато беше по-широката рамка и каква е пътната карта за приемане на Северна Македония. Декември 2023 г. беше по-конкретизирано и точно беше фокусът върху конституционните промени. Напоследък виждаме изявления от партийни лидери и от правителствени ръководители от РСМ, че няма да се правят такива промени. Ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и просто да си припомним какво е било прието по този повод."

"Не съм разговарял с колегата от Гърция по въпроса, но предполагам и той няма да остане безучастен. За мен е важно да покажем каква е българската позиция, която е общоевропейска впрочем", посочи Главчев.