"Европейската централна банка и Европейската комисия установиха, че България е спазила всички критерии за влизане в еврозоната, с изключение на един – ценовата стабилност. Очаквам до края годината страната ни да изпълни и този критерии и ще поискам извънредни конвергентни доклади от ЕЦБ и от ЕК и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната". Това заяви министър-председателят Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

Днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) публикуваха конвергентните доклади за 2024 г., в които представят оценката си за напредъка по пътя към еврозоната, постигнат от шестте държави членки, задължени да приемат еврото: България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

"Днес приехме и Закона за въвеждане на еврото в България. Това е една практическата подготовка за въвеждането на евро валутата у нас. Надявам се народните представители да приемат Закона най-скоро, за да бъде осигурена предвидимост за българските граждани, бизнеса и администрацията как да бъде въведено еврото, след приемането на България в еврозоната", подчерта министър-председателят.