В понеделник по въздух по земя извършихме проверка на преградното съоръжение по границата. Цялата ограда си е на място. Ако има компрометирани участъци, се възстановяват в рамките на 24 часа. За преградното съоръжение може да бъдем спокойни. Това каза премиерът Димитър Главчев в началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на "Фокус".

"С оглед на развитието на събитията в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск, би трябвало да се вземат още решения, които са във връзка с увеличаване на видео наблюдението и ако се появи масов мигрантски натиск да се увеличат хората, които патрулират", допълни министър-председателят.

По думите му досега Гранична полиция съвместно с Министерство на отбраната и в партньорство с колегите им от Турция се справя много добре с мигрантския натиск. "Той е намалял със 71% спрямо 2023 година", посочи Главчев и допълни, че на КСНС е имало призиви да се увеличат разходите за национална сигурност с 4 десети от процента. "Само че бюджетът представлява 100% и едно увеличаване на един сектор означава намаляване на някой друг", коментира той.

"Очаквам при представянето за бюджета, както се договорихме на КСНС, на политиците те да определят кое да приоритизираме за сметка на друго", заяви Главчев.

Той напомни, че основната задача на служебната власт е организирането на честни и прозрачни избори. "По сега действащото законодателство изборите се провеждат по два начина - с хартия и с машини. Нашите усилия на правителството и на колегите министри, които се занимават пряко с изборите са да се проведат по същия начин, както се проведоха последните - там нямаше никакви забележки, но взимаме мерки да се и подобри организацията с оглед на това да не се изкривява вотът както с хартия, защото се говори за купуване на гласове основно на хартия, но сме насочили мерките си да няма манипулации на машините и сме в непрекъсната комуникация с ЦИК", каза още премиерът.

Главчев коментира и аферата в театрите. "Очаквам по-енергични действия от страна на Министерство на културата, за да могат да бъдат локализирани виновните и да понесат своите наказания. Защото в абсолютно недопустимо театралната общност и хилядите творци в областта на културата да понасят бреме, което не са заслужили. От своя страна възложих на Главния инспекторат на Министерския съвет да извърши проверка, но очаквам и Министерство на културата с по-енергични и бързи действия да прекратим тази тема и да се знае кои са виновните, за да понесат своята отговорност, а не са се разпростира проклятието върху всички театри и творците, които по никакъв начин не заслужават нещо подобно", заяви в заключение Димитър Главчев.