България последователно полага усилия и изпълнява своите ангажименти за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Работим за модернизирането на българските въоръжени сили и прогресивно увеличаваме разходите за отбрана. Тази години ще достигнем и надвишим заложената минимална цел от 2%, а именно ще постигнем 2,18% от БВП. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на кръглата маса "НАТО на 75", която се проведе във Военния клуб в столицата под патронажа на Атлантическия клуб в България, предаде репортер на "Фокус"

"Страната ни е интегрална част от евроатлантическото семейство. Твърдо подкрепяме международния ред, основан на правила. България подкрепи решението от срещата на върха, като напълно бе защитен българския интерес за гарантиране националната ни сигурност в дългосрочен аспект", заяви Главчев. 

По думите му съюзниците продължават да смятат Руската федерация за основна опасност пред Алианса: "Това налага разработване на нов подход за сдържане, включващ укрепване на нашите възпиращи отбранителни способности и развиване на устойчивост за противодействие на руските хибридни и кибер действия особено на Източния фланг и черноморския регион". 

Главчев заяви, че България гледа на НАТО като дългосрочен и стратегически партньор на споделена сигурност, иновации, икономическо развитие и все по-активен обмен на опит и знания между съюзници, които имат общи интереси и споделят общи ценности. 

Той каза, че на Срещата на върха във Вашингтон Байдън определил България "сред една от общо четири държави на Източния фланг на НАТО".