Важно е, че гласът на България се чува на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това каза гл. ас. д-р Атанас Димитров от Катедра "Национална и регионална сигурност“ на УНСС в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той отбеляза, че от трибуната на Общото събрание на ООН президентът Румен Радев засяга теми, които в момента вълнуват целия свят – двата интензивни конфликта в Украйна и в Близкия изток и устойчивото развитие. "Президентът спомена, че България подкрепа редица инициативи в рамките на ООН, особено по отношение спазването на човешките права и постигането на устойчиво развитие. Застъпи се за това Източна Европа да получи допълнително място сред непостоянните членове на Съвета за сигурност. От 2003 г. България не е била член. Позицията на българската държава е тази, която би следвало да се чува. Тези позиции след това трябва да прераснат в реални действия и да потвърдят ангажиментите, които отправяме на думи като страна и като цяло към света“, заяви Димитров.

Единият от начините България да заяви своето желание да допринася за разрешаването на световните проблеми е финансово или чрез участие в мироопазващи операции, посочи той. "Това са начините, по които България да си издейства по-активна позиция и след това да говори вече от позицията на пряко ангажирана държава с разрешаването на подобни въпроси“, поясни Атанас Димитров.

ООН остава основната световна организация, натоварена с функции по разрешаването на конфликти и изобщо поддържането на международния мир и сигурност, подчерта Атанас Димитров.

Според експерта от Катедра "Национална и регионална сигурност“ на УНСС България не използва пълноценно възможностите за развитие на отбранителната си индустрия. "Дълго време държавата разчиташе и все още разчита на вече изградени пазари и продукция, вместо на иновации в тази сфера, които изискват повече усилия, но в един по-дълъг период от време ще се отплатят, особено на фона на тези конфликти край нас и постоянно нарастващи разходи за отбрана в рамките на Европейския съюз и страните членки на НАТО“, отбеляза Димитров.

Според него Европа не се справя с миграционните потоци. "Щом съществуват тези дебати, политически сблъсъци и съществуването на цели правителства зависи до голяма степен от миграционния въпрос, означава, че Европа не се справя“, смята Атанас Димитров.