България ще предложи на Европейската комисия двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена, но избраният "безусловно" ще бъде дама.

Тази прогноза направи в ефира на bTV бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси.

До момента кандидатите са Екатерина Захариева от ГЕРБ, Юлиян Попов от ПП-ДБ, Виктор Папазов от "Възраждане", Искра Михайлова от ДПС, Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова от БСП и Велислава Петрова от "Има такъв народ".

Екатерина Захариева има наистина богата политическа история и на мен ми се струва убедителна и логична българска кандидатура. Бившият министър на екологията също има биография, която ясно се вписва в Брюксел, каза тя за Захариева и Попов.

Тази процедура е за пред публиката, има за цел да даде и подсили легитимността на служебното правителство да предложи новия български еврокомисар за пет години, коментира тя искането на Министерския съвет партиите в парламента да издигат номинации.

Според нея е възможно България да получи ресор кохезионна политика или регионално развитие.

Повечето държави имат установен профил и съобразно него правят заявки в кои сфери искат да видят активен своя еврокомисар. В България подходът е обратен, но и ние ще получим ресор съобразно човека, когото предложим, обясни Паси.