Света Екатерина е ярък и символичен образ. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ публицистът и богослов Георги Тодоров. Бог изцелява по молитвите на светците. Хората невинаги смеят да пристъпят към Бога и използват посредничеството на светците, обясни богословът.

"Можем да кажем, че всеки светец е посредник към Бога, всяка молитва, ако бъде пълноценна и в този смисъл можем да кажем, че всички светци са целители, всички светци са покровители“, допълни той.

Георги Тодоров разказа за манастира "Света Екатерина“, който се намира насред скалите в Синай.

"Той е с непрекъснато богослужение поне от VI век, от Юстиниан, като от негово време е запазена самата църква от VI век, мозайките са от VI век, дървената врата работи до ден днешен – от VI век, една огромна, прекрасна врата. Главата й се пази там, ръката й. След всяка литургия монасите изнасят мощите за поклонение и всеки, който им се поклони, получава пръстенче като подарък, понеже се смята, че света Екатерина е получила такъв от Христос като символ на нейния мистичен брак с Христа. И тези пръстенчета, които се раздават на всеки поклонник, са нещо като знак или символ на тази връзка. Наистина уникално поклонническо място“, подчерта богословът.

В манастирския комплекс са запазени и най-старите икони в света.

Евелина БРАНИМИРОВА