Великият пост е най-интензивното духовно време в годината. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ богословът Георги Тодоров.

"Великите пости са най-важните пости през годината. Те са и най-дългите – Великият пост продължава общо 7 седмици. Той е централен в годишния цикъл, защото е свързан с главния празник Възкресение Христово – Великден. Във всяко отношение можем да кажем, че това е най-важният и продължителен период в годината. Става въпрос за период на духовна концентрация, в която самите богослужения са особени. Те са специални, само за този период, четат се Канони и т.н. Великият пост е най-интензивното духовно време в годината“, обясни той.

Георги Тодоров обясни, че духовният смисъл на постите е най-важен.

"Храната е на следващото място. Църквата знае какво представлява човекът. Човекът е слаб, греховен, има различни щения. Той не може целогодишно да бъде отдаден на Бога, както св. Иван Рилски. Ние, слабите, не можем целогодишно да сме концентрирани в Бога, да мислим за него и да живеем чрез него. Системата е такава, че човек е свикнал да води един посредствен духовен живот. Обаче ако той седмица, две или три се концентрира и усети сладостта на духовния живот, това остава и ще му държи влага за още известно време“, посочи богословът.

"Постът е една духовна тренировка, едно психологическо включване на по-високи обороти, което ти дава възможност да се разхлабиш през останалото време през годината, но и от време на време да минеш на по-горна предавка, за да видиш за какво си предназначен. Това е едно привикване към един по-чист живот“, коментира той.

По думите на Георги Тодоров смисълът е да свикнем с чистото, за да можем да отвикнем от мръсното.

"Смисълът на Великият пост е да отвикнем от греха, от похотите на очите, душата и тялото, от които ние нямаме полза. Те са само илюзия за нещо добро, а всъщност не са. Великият пост ни помага да си изчистим духовния взор и да свикнем с чувството“, каза още той.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА