Страстната седмица проследява буквално последната седмица от земния живот на Господ Исус Христос до неговото разпятие, погребение, и във Велика събота до слизането му в ада. Това разказа Георги Тодоров, богослов и публицист, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Всеки един от тези дни от една страна проследяват дадени исторически събития евангелски, от друга страна включва различни теми богословски и литургични. Така че първият ден, т.нар. Велики понеделник разказва за това как, в предишния ден на ход господен в Йерусалим Христос влиза тържествено от изток, приветстван е от народа като цар, и всички са в едно приповдигнато настроение, защото припознават в него очаквания месия.

Той влиза в йерусалимския храм. Обаче, там, тъй като знаем, че е имало различни търговци, той ги изгонил.

"Те са стояли в притвора, той ги изгонва оттам, защото казва, че това е дом за молитва, а не такова свърталище на работници. И можем да кажем, че става голямо предизвикателство спрямо институцията на фарисеите, садукеите, изобщо тези, които са били върхушката на еврейския народ и които са се грижили за храма“, допълни Тодоров.

"Христос влиза в храма, започва да проповядва. Измежду другите неща той прокълнава една безплодна смоковица, която е символ на тези човеци, които живеят без да дават добър плод на нивата господня“, припомни богословът.

В църковните песнопения на Велики понеделник се среща и темата със старозаветния образ на св. Йосиф Прекрасни, който се смята като предобраз на Христа със своето смирение, със своето целомъдрие се смята за предобраз на Христа, разказа още богословът.

Евелина БРАНИМИРОВА