Това е диагнозата на нашето време – издребняването на проблематиката. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ богословът Георги Тодоров.

"Никой не ни говори или поне не ни разтърсва. Те говорят, но някак си между другото. Ние трябва да бъдем разтърсени, трябва да бъдем разтърсени, да сменим парадигмата. Малко се получава като в "Матрицата – едно такова заспиване и ти подменят действителността и ти живееш в една действителност, макар и реална, но прочитът не е реален. Прочитът е банален. Този банален прочит за действителността е токсичен, той е токсичен и ние, четейки житията на някогашните мъченици и светци, можем да разберем токсичността на баналната посредственост, която се представя за нормалност“, каза още той.

По думите му главната опасност в днешно време успиването и топлохладността.

"Да приемем вярата за една баналност, за обикновеност, за нещо нито топло, нито студено – това е главната опасност. Връщайки се към примери от ранната църква, както е в случая със света Юлиания, ние трябва малко да се събудим от тая приспивна песен на баналността и да видим, че това е много опасно -нашата топлохладност и нашата приспивност, ние се успиваме в посредствеността, в която живеем“, допълни Георги Тодоров.

Той обясни, че животът на света мъченица Юлиания е пример за това, че християнството се разпространява до голяма степен благодарение на кръвта на мъчениците.

Габриела ГАНЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"