Преди 7 години на старозагорска научна конференция заедно с Димитър Събев показахме  7-те различни начина и прочита на азбуката от най-древните времена до съвремието. Има три различни писмености като тази от “Магурата" или Азбуката на пламъците от 75 000 или 45 000 години назад във времето до ден-днешен, която е 30 буквената азбука. Разделихме писменостите на три типа - праглаголица, глаголица и кирилица. Това каза за предаването “Човекът на фокус" на Радио "Фокус" Георги Сираков - учен, писател, теолог, автор на поредицата “Сказание за кръговрата" и основател на проекта “Ренесанс в резонанс". 

На тази конференция те показват повече от 15 различни варианта на азбуките като се започне от Етик Истер просветител от древността и се стигне до разглеждането на праглаголицата от 49 символа, която на практика е записана в няколко от залите на “Магурата".

Ученият отбеляза, че доста хора не познават реалните образи на Кирил и Методий. Църхо и Страхота са имената им преди тяхната служба в царския двор като боляри, и после тяхната мисия като Константин Филоасоф  и Методий. Те обучават хората на новия език, като използват азбука, която е с по-малък брой символи. В лекциите си Георги Сираков показва разликата между 40-те букви от основната глаголица, използвана от братята за обучение на хората и тази от 49-те символа. 9-те липсващи символа са част от молитвата, която полагат богомилите преди да встъпят в длъжност. Черноризец и богомил е едно и също нещо - черноризец е известно по нашите земи, а богомили се наричат на Запад и на Изток в зависимост от това накъде са тръгнали тези просветители.

Официалната история мълчи за много факти, тъй като победителите пишат историята, а пък за жалост Българя в последните няколко стотин години винаги взема страната на губещия. В научния му труд от преди 7 години са споменати повече от 25 източници, основен източник е речник с превод на 7 различни езици, в който влизат словенски, словашки, германски, полски, всички езици, които се приемат като славянски. Като основа на всички езици са слагани българските корени на думите. “През XIX век хората то Русия, Сърбия и днешна Гърция са се разбирали без нужда от преводачи. Това е диапазон на територии, които говорят близо една до друга. След това вече има едно разделение, което започва от 1828 г. когато започва реално т.нар. Руско-турска война и продължава до 1878 г., и точно в този диапазон от време започва разделянето на общия език и различните му варианти като сръбски, руски, даже съвременният гръцкия език много добре припокрива последните два реда на 49 буквената азбука", разказа Георги Сираков.

“Има много източници, които са съхранени, но не се говори за тях, като започнем от XI век с “Византийски хроники", има доста източници, които сочат, че има 7 империи, които са подвластни една на друга и са в общ съюз. В по-съвременно време Херодот ни казва, че най-многобройният народ са българите или траките, но винаги има кой да воюва между тях и затова са толкова слаби, иначе биха надминали индийците по тяхната  числобройност. Траки и българи се превежда по един и същ начин чрез кода на буквите", отбеляза Георги Сираков.

Специалистът обясни, че траки е събирателен образ и по кода на буквите, който се показва чрез имената на символите, символът е единична съставка, а буквата е комбинация от символи. Имената на всички букви ни разгадават значението на всички езици по целия свят само и единствено чрез българската азбука. Другите азбуки са прекалено кратки или несъвършени, за да го правят това нещо.

Той разтълкува значението на имената във всяка една от буквите на думите българи и траки, както и значението на името на водещия какво означава. Източните народи правят четворна или осмична комбинация, в зависимост от това дали гледаме японски или китайски йероглифи и нашите букви се завъртат по посока на часовниковата стрелка и се образува йероглифът, който е за източния народ. “През 2008-2010 г. се появи в мен този интерес да изследвам буквите, като попаднах на няколко по-стари книги. И през 2012 г. в Софийски университет професионално започнах да се занимавам с това изследване. И от 2014 до 2017 г. съставих този научен труд заедно с Митко, той правеше демографските изследвания, а аз изследване на словото", сподели Георги Сираков.

“Буквите имат освен тяхно значение, и фонетична и числова стойност. Числата и тяхната поредност в азбуката от 49 символа, и техните поредни номера са свързани с нашата част на проявление. По този път се разбира как името на човека е свързано с неговия ден и час на проявлението. Ние сами избираме името си предварително и момента в който се проявяваме, образно казано хората подписват един договор с вашите родители, че искате да се проявите при тях. Те се съгласяват или отхвърлят договора, като избират вашето име. Ако не са съгласни с това, което ние сме избрали, ние просто избираме друго място, където да се проявим. Споменахме за Азбуката на пламъците, в днешно време я наричаме Азбука на светлината.  Душата на човека е най-лесната призма за натежаване на светлината. Азбуката на светлината ни показва нюансите на всеки един от нас. За мен това е начин по който чрез името и постиженията, спрямо титлата, която сме си дали при раждането, постигаме тези цветове. Като всеки един от  цветовете ни показва  от червеното - истината до виолетовото - духовната просветеност. Самата азбуката е известна като Седемте стъпки с които да не изпаднеш в грях или Седемте стъпки към себепознанието “, допълни още Георги Сираков.

Първият ред от азбуката разказва, че Съзнанието е божественият учител по пътя да правим добро, чрез естеството на същността си. Тогава ние се учим как се прави добро. А последният символ в азбуката е цялост и сигурност, когато човекът няма колебание вътре в себе си, а събира всички свои частици на едно място. “Аз го наричам успение, тъй като 49 като числена стойност, като фонетичен анализ и като морфология означава материята отвъд видимото, даваща съзнание на съзнанието в чистата материя", каза Георги Сираков.

“Доста хора не познават тайната на словото. Тайна не е нещо свързано с прикриване или липса на знание. Тайната е изкуство, което хората все още не са осъзнали докрай. Така се кръщават и бойните изкуства Тай Чи, Тай кондо, тези изкуства са като тайна, това означава материализиране на нашето съзнание и душа с цел нашето осъзнаване. 30-те символа, които ползваме в днешно време са крайно недостатъчни на човека, за да усети тази тайна. От 2012 г. насам започна една нова епоха на пробуждане, на зазоряването, според нашия троичен календар, който много добре е описан в “Магурата" с всички бройни системи. Сърцето на този календар са 9-те месеца, които са точно 9-те символи в средата на тази азбука. Ние сме още ученици с тези 30 символа, но заради пробуждането от 2012 г. насам, все повече и повече букви ще бъдат нужни на словото българско, за да може да бъде в пълен смисъл опознато от хората. Тепърва започва просветлението, ние сме само 12 години в него, тепърва ще има утрото, епохата на деня. Тук говорим за множество хилядолетия спрямо разширението на Вселената. Като нашите предци са забелязали, че Северната звезда и Голямата мечка ни показват един огромен космичен часовник. В момента “Магурата" е затворена от ЮНЕСКО и се правят изследвания вътре, охранява се с датчици за движение, камери и устройства за проследяване, само и само човекът да не стъпи вътре и да вземе от това знание, преди те да са опознали докрай какво точно се крие там", заключи Георги Сираков.