Форум Гражданско Участие и Национален младежки форум обединиха сили и ресурси и започват кампания за информиране на гражданите за това какво представляват европейските избори, защо те са важни за българските граждани и каква е ролята на България като страна член на Европейския съюз. Това каза директорът на Форум Гражданско Участие Георги Петров в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Форум Гражданско Участие и Национален младежки форум заедно с други граждански организации в България заявяват готовност за координация и сътрудничество при провеждане на събития и кампании, свързани с повишаването на гражданската ангажираност на изборите за Европейски парламент през тази година. Инициативата е на Форум Гражданско Участие – мрежа от над 100 граждански организации в цялата страна, които работят в различни сфери на обществения живот, но са обединени от разбирането, че гражданското участие стои в основата на ефективните демократични процеси.

"Идеята е да се създаде една по-добра организация така, че гражданските организации да могат да си партнират, взаимодействат и да споделят ресурси, идеи и опит“, обясни Георги Петров.

По думите му гражданското образование е изключително важно. "За да си активен гражданин, от една страна трябва да разбираш какво означава това като понятие, какви са начините, по които можеш да бъдеш активен гражданин, да участваш във взимането на решения, които касаят твоя живот или живота на общността, в която живееш, как да сме по-добри към общността, как да подкрепяме нейното развитие“, посочи Петров.

Решенията, които се взимат на европейско ниво, до голяма степен влияят пряко върху живота ни и затова е много важно ние да имаме участие в процеса на избор на Европейски парламент. Чрез участието на нашето правителство в Съвета на Европейския съюз и на нашите представители в Европарламента можем да влияем върху взимането на решения на европейско ниво, които касаят нашия живот и живота на всички останали европейски граждани, подчерта Георги Петров.

Председателят на Национален младежки форум Атанас Радев заяви, че заради динамичната политическа обстановка през последните години и нарастващата апатия и фрагментация на обществото се поражда необходимостта от посредничеството и активната роля на гражданските организации като инструмент, който включва гражданите в процеса на вземане на решения. "За Национален младежки форум е важно младежките организации да бъдат разпознати в демократичния процес, както и тяхната роля в правенето на младежки политики и включването на младите хора в процеса на вземане на решения. Младите хора са дежурен приоритет на всяко правителство, но реално инвестицията, която се изисква в младия човек, е по-скоро некоординирана и не толкова ефективна“, смята Радев.

Обединението на гражданските сдружения по думите му е силен знак и към институциите, и към гражданското общество като цяло, че те са силно ангажирани с проблемите на обществото.

"Гражданските организации са точно този елемент, който може да запълни вакуума в представителството, но от друга страна са много сериозен коректив за управлението. Гражданските организации трябва да бъдат припознати в процеса на вземана на решения и да се вслушват в техните позиции и становища“, подчерта Атанас Радев.

Непознаването на европейските институции е проблем, смята той. Именно в лицето на европейските институции гражданските организации в България срещат много голяма подкрепа, особено младежките организации. "Проектната дейност, пътуванията по "Еразъм“, мобилността дават много сериозни възможности на младите хора. Някак си забравяме, че това е постигнато именно поради факта, че в Европа близо 70 години има мир и държавите са постигнали това ниво на разбиране колко е важно сътрудничеството между отделните държави и разбирането за участието на хората в процесите“, каза още Радев.