В момента в отбора, който е определен да играе на Европейското отборно първенство по шахмат, името на Нургюл Салимова не фигурира. Това каза за "Фокус" Георги Павлов, който е член на управителния съвет на сдружение Българска федерация по шахмат 2022 в оставка. Павлов направи кратък коментар за състоянието на българския шах и информацията, че детето-чудо е само на турнира в Баку, Азербайджан. Още вчера треньорът й Живко Жеков обясни защо:

"Причината е, че тези турнири са скъпи. На вечер стаята ѝ струва по 120 долара. Липсата на средства. Беше ѝ помогнато от един наш добър приятел спонсор, за да отиде и да започне да играе в първия кръг, който е около пет дни. Оттам нататък сама си плаща с наградата, която ще вземе. Това е причината да няма никой с нея там. Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, подчерта Живко Жеков пред bTV.

По думите му на Георги Павлов ситуацията в шаха е "отвратителна", изключително объркана и по всякакви начини се опитва да възпрепятства работата на единствената Федерация по шах, която има лиценз.