От няколко дни хотелиери от различни места задават въпроса, какво се случва с украинските бежанци на прага на летния сезон. Това каза Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Колегите питат какво да правим, как ще ги извадим от местата за настаняване в хотелите, тъй като хората си имат резервации вече, и не могат тези резервации да ги канселират заради това, че ние сме настанили украински бежанци“, посочи той.

"Това са доста хора. Само в Слънчев бряг, Влас, Несебър са се настанили почти 2-3 хиляди души, как ще ги извадят тези хора, къде ще отидат? Да, правителството засега не е дало никакъв знак. Наистина ще имаме проблем в тази насока“, допълни хотелиерът.

"От 1-ви, колегите, имат туристи. Тези стаи трябва да ги отворят, да ги почистят, да ги реновират може да се каже, защото вътре е имало хора, които са били с деца и т.н., и както ми казват те, има и проблеми на много места. Те трябва фактически да подготвят базата за посрещането на другите туристи. Така че това е проблем, който в спешен порядък трябва да се реши от Министерство на туризма, от Министерски съвет, за да може наистина да бъдем подготвени, не да се чудим как да ги вадим насила хората от местата за настаняване. Трябва те някъде да отидат“, посочи Николчев.

Той прогнозира силен сезон по Черноморието това лято. По думите му някъде между 20 и 35% ще се повиши цената на туристическата услуга колкото е и повишаването на горивата и на част от другите услуги, които са свързани с туризма, допълни Георги Николчев.

Евелина БРАНИМИРОВА