Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при Теста на Тюринг или на матурата по български език. Това каза създателят на проекта "Дигитални истории" Георги Караманев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Той провежда експеримент, като попълва въпросите от матурата по български език и литература за зрелостниците, а след това възлага същата задача и на ChatGPT. Учителят Светослав Стойчев от Националната природоматематическа гимназия оценява резултата.

"Поразсъждавахме над "Приказка за стълбата". Помолих ChatGPT да даде такъв текст, без да му давам допълнителни уточнения. Ако се бях постарал с промпта, несъмнено резултатът щеше да е много по-добър, но експериментът беше с идеята без никакви допълнителни жокери да видим как ще се справи. Резултатът е такъв, че изкарах 93 точки, а той – 90 от максималните 100 точки. Влязохме в горните 5% на зрелостниците и изкарахме около 5,80, а ChatGPT – около 5,70", посочи Караманев.

Част от експеримента е учителят да разпознае коя матура на кого е. Той прави това безпогрешно. "Имаше доста повтарящи се конструкции, шаблони при ChatGPT. На много места той звучеше, все едно разсъждава на английски. Ако задачата беше на английски съм сигурен, че той щеше да постигне значително по-добри резултати и да е значително по-добър в интерпретационното си съчинение", обясни Георги Караманев.

Трябва да подхождаме с повече любопитство и с по-малко стереотипи към технологиите, а не обратното, допълни той.