Основната цел на IBM Sofia Accelerator е да стимулира и подпомага българската стартъп екосистема, като подпомага стартиращите компании в технологичен и бизнес аспект. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ съоснователят на IBM Sofia Accelerator и мениджър в IBM Георги Калудов.

"Когато основахме програмата, целяхме да използваме ресурсите на голяма компания, като IBM, като съчетахме няколко съществуващи програми, добавихме допълнителни инициативи и менторски сесии, за да може да помогнем на стартиращите компании да подобрят своите продукти и ефективно да приложат технологии, като AI и Cloud, и да им помогнем да променят начина си на представяне на техните продукти, така че да са по-ефективни когато продават на корпоративни клиенти,“ обясни той.

IBM Sofia Accelerator подпомага стартъпите с прилагането на изкуствения интелект и използване на нови платформи, които позволяват по адекватен начин изкуственият интелект да се приложи, като това да е и на цена, която да могат тези стартапи да си позволят впоследствие. "Всъщност освен че им дадохме безплатни ресурси, им помогнахме да изградят архитектури и структури, за да могат дългосрочно да растат без да имат толкова много разходи,“ разказа още Георги Калудов.

Програмата завърши своят 12-седмичен обучителен период и на 28 юни беше нейния Demo Day, в който всеки един от 11-те стартъпа, които участваха в програмата, имаше възможност да представи своите решения и технологическите продукти.

Специални гости на Demo Day са американският посланик Кенет Мартен, зам.-кмета на София Иван Гойчев, както и д-р Соломон Паси, разказа още организаторът и добави, че стартъпите са се справили много добре със своите демо презентации на техните продукти.

Георги Калудов разкри част от изключително разнообразните теми и продукти, представени на 28 юни: Една от стартъп компаниите използва данни от сателити от камерите на автомобили, за да могат дават умни предупреждения на шофьорите да могат да избягват препятствия по пътищата. Друга компания се занимава с платформи, които помагат на други компании да избягват рискове при работата с клиенти и да преценят дали може да им се вярва. Друг интересен стартъп използва алгоритми и изкуствения интелект, като взимат данни от телефонни или умни устройства, за да измерват реалната ни възраст. Те включват също и реалния епигнетични изследвания и по този начин мога да създадат профил на всеки човек, за да може да си следи в реално време доколко реално остарява и какви неща да прави, за да може да живее по-дълго. Един много интересен стартъп, получил одобрение от всички, се занимава с пчели, като ги използват като биосензор за биоразнообразието в определи региони.

"Аз лично вярвам, че всеки един от тези 11 стартъпа има огромен шанс да стане бъдещ  "еднорог“. И се надявам ние да сме успели да помогнем с тази програма, както и с последващите стъпки. Всеки един от тези стартъпи е бизнес партньор на IBM в момента и ще продължаваме да работим с тях да им помагаме да продават своите добри продукти,“ заключи съоснователят на IBM Sofia Accelerator Георги Калудов.