Смисълът на дерогацията не беше “Лукойл" да прави печалба и да работи, макар че и това има смисъл, защото там работят български граждани, тези същите около 1000 души, които ще стачкуват днес. Запазването на работни места е важно, но по-важното беше да се запази ниска цена за българския потребител, което ние не виждаме, или поне тя не е достатъчно ниска, сравнено с това, което би трябвало да бъде при нормална цена на руския петрол от порядъка на до 60 долара на барел. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият заместник-финансов министър Георги Кадиев.

Според него, единственото, което може да се направи, е контрол.

"А това, което Министерството на финансите и парламента правят в момента е съвсем друго нещо. Те казват, тази дерогация не работи, следователно ние ще я спрем, ама не, направете я да работи. Ние сме получили буквално един подарък от Европейската комисия и това е правото до 2024 г. да имаме дерогация. Ние изкуствено със закон, влязъл в сила преди около месец първо, изтеглихме дерогацията до 1 октомври 2024 г., т.е. отказахме се от последните три месеца. Второ, въведохме един абсолютно излишен, според мен график до края на тази година "Лукойл" да работи с 80% руски петрол, първото тримесечие на следващата година със 75%, второто тримесечие с 50%, третото тримесечие с 25% и четвъртото тримесечие с 0%.  А можеше, според мен, и правилно беше, тъй като руския петрол е по-евтин, чувствително по-евтин от “Брент", максимално да изстискаме тази дерогация, но не за печалбата на "Лукойл" и не те да внасят на 82 долара за барел, изкуствено завишена цена, а за печалба на българския потребител. Не го правят. Има много корупционни интереси в това нещо. И този слух в кавички, който Делян Добрев пусна, казвайки, че премиера Денков и финансовия министър Асен Василев получават по 5 млн. евро на месец, или долара от "Лукойл" всъщност наистина витае в обществото. Разбира се, никой от нас няма как да знае дали е верен, затова си има служби за проверка, но не трябва заради сухото да гори и суровото. Заради това, че някой прибира пари от "Лукойл", дайте сега да махнем дерогацията, за да не може той да ги прибира. Не е това начинът", добави Кадиев.

Според него, правилното е да се спрекорупционния процес, ако го има, но да продължи дерогацията така, че да има смисъл за нея или за българския потребител, или ако не за българския потребител, то за българския бюджет. Да остават парите тук. Ако трябва да се направи работещ данък свръхпечалба.

"Това би било решението, според мен", посочи Георги Кадиев.

Цоня СЪБЧЕВА