Когато има намеса от по-опитните е редно Асен Василев да подходи със смирение. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус". 

"Когато правителството е на едната политическа сила, другата прави компромиси, когато го подкрепя, разбира се. И този компромис е първо, и най-вече с вота на собствените избиратели и второ, с някои от политиките, които бяха разделителни линии по време на предизборната кампания. Аз не мисля, че нещата са толкова едностранчиви, чак толкова песимистични за ГЕРБ, чак толкова безнадеждни за “Продължаваме промяната", които се развиват в сянката на по-големите си, някои се шегуват, и по-корпулентни партньори. Напротив, аз мисля, че се намираме в период, в който е време, като че ли всички ние малко да се успокоим, да направим крачка назад и встрани от емоциите от последните година-две, които не доведоха до нищо, да се вгледаме в прагматичните неща", изтъкна той.

Анализаторът припомни, че предишното правителство падна, заради провала на финансовата политика на Асен Василев и в лично качество. Харизанов добави, че финансовият министър е премиерът в сянка на едно правителство, който задава политиките. "Но голямата политическа сила има всички основания да внася корекции в този бюджет. Прави чест на Борисов, че за пореден път е консенсусен, но мисля, че и г-н Василев си извади ясните изводи, че когато веднъж вече цяло правителство е паднало заради теб, заради вот на недоверие към финансовата политика, е хубаво да си значително по-диалогичен. И то не заради друго, заради успешния опит, който сега имаш шанса да ползваш", поясни още гостът.

"Аз някак си не съм изненадан от поредната доза аматьорщина и от това, че госпожа или госпожица Лена Бориславова абсолютно неясно в какво качество, и от къде-накъде, от какъв зор и като каква проверява кандидатите за заместник-министри и областни управители в Гугъл и казва: “О, не може този човек, защото вижте какво пише за него в Гугъл. Първо, бих я посъветвал да прочете какво пише за нея в Гугъл. И второ, тази аматьорщина, освен, че боде в очите и води до допълнителен отлив на гласоподаватели за “Продължаваме промяната", всъщност може да се окаже и един полезен процес, при който липсват тясно партийни назначения, при който липсата на подобно коалиционно споразумение, сложено в някое чекмедже и на определените квоти, накрая на процеса, при който партията казва, “а, момент, това си е моя квота, този ще е човекът", каза Харизанов. 

Цоня Събчева