През последния месец и половина конфликтът в Газа беше причината за ръста на цените на петрола. Видяхме сериозна премия, която се инкорпорира в ръст при цените на петрола. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Георги Георгиев – финансов анализатор от Карол.

"Постепенно обаче със спадането на геополитическото напрежение видяхме, че нефтът изтри цялата тази премия и сега нещата са по-стабилни и са базирани предимно на търсенето и предлагането", допълни той.

"Интересно е да се проследи динамиката, тъй като определено има едно несъответствие между търсенето и предлагането и на базата на прогнозите през следващите няколко месеца. Очаква се при стимулите, които и Китай, и САЩ вкарват за съживяване на икономиката и на базата на ниския CAPEX, който виждаме и от страна на ОПЕК, и от страна на останалите играчи в сектора, да видим едно по-слабо удовлетворение на търсенето на петрол през следващите няколко месеца, което би провокирало ръст на цената на петрола нагоре", каза анализаторът.

Според него, пазарните участници отиграват в краткосрочен план какво се случва и едва след това започват да мислят по-дългосрочно, така че нищо чудно да видим петролът да остане на нива около 80 долара за барел преди да видим по-рязко поскъпване през следващата година.  

"Смятам, че доларът ще остане в този рейндж. Видяхме поевтиняването му през последния месец, което пак беше провокирано от очакванията на пазарните участници за завършване на цикъла от повишенията на лихвените проценти или най-много за още едно покачване. Това веднага се отрази в по-голям апетит за риск, т.е. разпродажба на долари спрямо останалите валути, което провокира и спад на доларовия индекс. Нямам сериозни притеснения от това, че ще видим много резки движения в едната или в другата посока. По-скоро през следващите няколко месеца рейнджът спрямо еврото би трябвало да остане между 1,5 и 1,8 с по-слаби флуктуации оттук нататък, тъй като смятам, че тепърва през следващата година ще видим и негативните ефекти, които идват с лаг от действията на Фед върху икономиката. Така че в един момент едно такова забавяне в икономиката определено ще повлияе и върху оставането по-скоро в тези граници, вместо да се търси по-голям апетит за риск от страна на инвеститорите и разпродажба на долари", добави анализаторът.