Окончателно парламентът прие нови правила за разноските за адвокатска защита по дела, за които наскоро разказах. Това обяви във своя Facebook профил депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Ето какво пише още Георгиев в социалната мрежа:

Накратко, слагаме край на безобразната практика на различни съдилища да присъждат драстично различаващи се разноски в полза на спечелилата делото страна.

По този начин се защитават интересите на гражданите, които трябва да бъдат обезщетени за направените от тях разноски в пълен размер, а не да зависят от усмотрението на съдията без наличието на каквито и да било нормативно установени правила. Такива критерии за определяне на адвокатското възнаграждание ще бъдат създадени с нова наредба, която трябва да бъде приета от министъра на правосъдието в шестмесечен срок.



За колегите юристи - ето и новата редакция на чл.78, ал. 5 ГПК:




Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, засегнатия интерес, условията, при които е възложено и оказано правно съдействие и защита, времето за извършването и спешността ѝ, квалификацията, опита и специализацията на адвоката, съдът може да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част само по възражение за прекомерност, направено от насрещната страна, като използва критериите, определени в наредбата по чл. 36, ал. 3 от Закона за адвокатурата. Възражение за прекомерност може да се прави, ако възнаграждението, срещу което се възразява, е поне с една трета по-високо от възнаграждението на адвоката на страната, която го прави, ако тя е била представлявана от адвокат. Съдът не може да присъди по-нисък размер на разноските за адвокатско възнаграждение от размера на заплатеното възнаграждение на адвоката на насрещната страна.