Стратегията и ходовете на руския президент Владимир Путин са непредсказуеми, но и без резултат, поне засега. Това коментира Георги Димов, международен анализатор и бивш генерален консул на България в Одрин, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Определено струпването на войски по границата с Украйна, пак засега, нека да уточня – те първоначално бяха 100 000, след това 130 000, 150 000, сега се появиха някакви информации, че част от тях са се върнали по местата за постоянна дислокация и базиране, но този ход определено не успя да осигури желаното възпиращо и заплашително въздействие и ефекти. И със сигурност на руския президент определено му е трудно да балансира между преследвания политически резултат и стратегическите ходове. И конкретно да отговоря на вашия въпрос – на дневен ред е питанката: дали Путин ще издържи изпита за стратегическа инициативност и интелигентност и историческата отговорност? Защото със сигурност той няма опция за заден ход, за връщане назад, той трябва просто да направи нещо. И тук точно това ми се струва, че ще бъде най-големият проблем и дълго време ще продължи това напрежение. Това е мое лично мнение. И питанката е: дали ще има трайно геополитическо разделение? Примерно по опита от Западна и Източна Германия, който за щастие приключи, и също така и по опита от Северна и Южна Корея, който за съжаление не е приключил, и може би ще има, дано да нямаме, дай Богу, но ще имаме едно такова разделение, примерно условно казано Западна Украйна-Източна Украйна“.

Въпросителната е дали ще има трайно геополитическо разделение т.е. нова Студена война.

"Самият турски президент го казва по време на визитата му. Двете страни лансираха и формулираха отношения от нов тип, които забележете, превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война, и целта е отстояване на установения след Втората световна война световен ред. Тоест, желаният от тях нов световен ред, всъщност, трябва да бъде връщане на ситуацията отпреди 1997 година, и вероятно преразпределението на зоните на влияние, примерно когато се написват между лидерите на такива хартиени салфетки в ресторанти коя страна към коя зона влияние ще спада. Дано да не стане това“.

Трябва да се подчертае, че от вчера официалната позиция на нашето Външно министерство, че България неизменно подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международни признати граници, посочи Георги Димов.

"Тоест, ние не можем да имаме никаква друга позиция, освен напълно солидарно с тази на НАТО и на Европейския съюз. Там ни е мястото“, допълни дипломатът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“