По-скоро всяка от партиите, независимо дали се намира в позицията на управляваща или опозиционна сила в момента, търпи известни критики и негативи от страна на избирателите. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Геновева Петрова от "Алфа Рисърч“, която коментира, че равносметката за работата на депутатите не е особено позитивна. Според нея, ако продължат по същия начин, негативната тенденция, която сега регистрират, ще се запази. "Не смея да прогнозирам дали би и доколко се задълбочило, но при всички положения можем да очакваме, че ще остане в негативна посока. Разбира се, трябва да отбележим обаче, че има все още група въпроси, по които хората дават известен кредит на доверие на управляващите. Това са най-общо казано реформаторските ангажименти, с които дойдоха на власт – за реформа на съдебната система, за модернизиране на икономиката и т.н.“, обясни тя.

Геновева Петрова уточни, че ако управляващото мнозинство успее да заработи ефективно в това направление, отбелязвайки, че вече се виждат известни първоначални стъпки, това би могло най-малкото да спре развитието на негативната тенденция в доверието. А според нея и респективно да възстанови поне отчасти доверието в управляващите. "Всичко зависи от начина, по който ще продължат да работят, защото ако остане в същата посока, тенденцията ще запази отрицателна“, допълни социологът.

"Очакваме всяка да си направи своите изводи, за да се преодолее най-малкото тази не особено благоприятна тенденция. В крайна сметка тя касае не само партиите сами по себе си, а и живота на всички хора в страната и общия интерес управлението да се случва по начин, който да води до преодоляване на проблемите, подобряване на условията на живот за хората, не толкова до печеленето на преки партийни позиции и ползи“, добави тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"