Предсрочните избори сами по себе си са един легитимен начин за решаване на политически кризи, но към момента първо голяма част от избирателите, бих казала, че преобладаващата част от тях, не смятат, че това е необходимият вариант за страната. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Геновева Петрова от "Алфа Рисърч“. "Второ, няма индикации, че едни предсрочни избори биха могли да родят качествено различна управленска алтернатива. Да, проучванията отново регистрират към момента водещи позиции на ГЕРБ, но при едни предсрочни избори сега твърде вероятно е да се стигне до ситуация, при която ГЕРБ не успее да намери коалиционен партньор, с който да управлява. Така че бих казала, че предсрочните избори не са първият възможен сценарий, те хипотетично съществуват като такъв, но не са“, обясни тя.

"Оттук нататък смятам, че все пак поне в краткосрочен период тази управляваща коалиция ще продължи да управлява. Ще продължи да управлява трудно – поне по всичко, което виждаме като сигнали от страна на партиите, които участват в нея, но очакваме все пак да изпълни някои от ангажиментите, с които дойде на власт“, поясни Петрова.

"Ако ме питате за хоризонт на управление, доскоро бих ви отговорила съвсем убедено, че най-ранният възможен хоризонт са местните избори през следващата година. Но при тези вътрешнокоалиционни напрежения вече мисля, че и самите участници в управляващото мнозинство трудно могат да отговорят колко дена ще продължат да работят заедно“, каза още тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение".