Най-важният ресурс на Министерството на отбраната са хората.Това каза ген.-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски на Българската армия, в интервю за празничното предаване "За честта и славата на България“ по Радио "Фокус“. По думите му необходимостта от модернизация на Сухопътните войски сме разбрали по трудния начин.

"За съжаление, обществото почна да узрява за тези неща по трудния начин. Искрено се надявам, че това няма да е всяко чудо за три дни и след шест месеца или след година отново да минем на по-заден план. Необходимостта от модернизация на Българската армия, в частност Сухопътни войски вече се вижда ясно и се надявам, че това ще бъде един добре научен урок. Ние и досега си вършехме работата, водехме тренировки, тренирахме, обучавахме се с ясното съзнание, че това е нашата задача – защита на териториалната цялост на страната. За съжаление войната в Украйна показа острата нужда от модернизация, за да можем по-добре да изпълняваме задълженията си, по-лесно да обясняваме и на политици, и на народни представители, а и на обществото като цяло от какво и защо имаме нужда“, каза още командирът на Сухопътните войски.

Връзката армия – народ е жива, каза още генералът.

Според ген.-майор Михаил Попов най-важният ресурс на Министерството на отбраната, това са хората и той се надява социалният пакет за тях да се подобри.

"Ние сме част от народа, ние не сме нещо изолирано, така че тази връзка "армия – народ“, както казах е жива. По-различна е от времето, когато имаше наборни войници, друга е сега, но връзката съществува. Да, ние изпълняваме задачите си. Една от нашите мисии е пряко насочена към подпомагане на населението при природни бедствия и аварии. За това пожелавам си това, което иска българската армия да започне да се сбъдва, да се модернизират нещата. Заедно с това, тъй-като най-важният ресурс на Министерството на отбраната са хората, аз се надявам социалният пакет, общо казано, да се подобри“, подчерта ген.-майор Попов.

На финала командирът на Сухопътните войски благодари на всички военнослужещи за куража, волята и професионализма, който проявяват, защото без тях това нямаше да бъде възможно.

"Да си пожелаем Бог да пази нашия народ, нашата армия и всеки да носи сърце на български войник, дори да не е с униформа“, каза на финала ген.-майор Михаил Попов, командирът на Сухопътните войски на Българската армия.

Евелина БРАНИМИРОВА