За да бъдем на съвременното ниво, на съвременните реалности, на нивото на армиите на нашите съседи, на нивото на армиите на страните от НАТО, модернизацията на Българската армия, в частност на Силите за специални операции трябва да бъдат един непрекъснат процес. Това каза ген.-майор Явор Матеев, командир на СКСО в интервю за празничното предаване "За честта и славата на България“ по Радио "Фокус“.

"Всички разбираме, че последната година, година и половина е трудна и ние отстъпваме значително от тия нива на модернизация, на превъоръжаване, които бяхме достигнали. Това е нещо, към което трябва да се стремим – да върнем това ниво и да продължим напред, особено в моменти като този, в които се намира и Европа, и България, и изобщо човечеството“, посочи генералът.

Вярвам, че всички го осъзнават това нещо и ще могат да отделят необходимите грижи, защото имат необходимите решения и от държавното, и от военно-политическото ръководство на Министерство на отбраната. Освен това изключително важно е на този етап ни да запазим хората в отбраната. А също апелирам качествено да се повиши възнаграждението на нашите войници. То трябва да отговаря на рисковете, задачите и отговорностите, които те ежедневно се налага да изпълняват и да е съизмеримо и с общото възнаграждение в страната, така че ние да продължаваме да надграждаме, а не да губим степента на окомплектоване на личния състав в Българската армия“, каза още командирът на Специалните части.

За мен като висш военнослужещ тези думи като "дълг“, "чест“, винаги са имали своето значение.

И преди през вековете, и в по-новата ни история, и в настоящето това са думи, които – убеден съм, за огромната част от българския войник, сержант, офицер, генерал са изпълнени със съдържание и смисъл и той се стреми към това“, допълни Явор Матеев.

Евелина БРАНИМИРОВА