Мисля, че новото ръководство на Министерството на отбраната прие един много амбициозен план за развитие на отбранителните и възпиращи способности на страната в рамките на НАТО. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО. "Действително нашите въоръжени сили са в дефицит на способности, то е дефицит от личен състав. Има някъде около 20% не комплект на въоръжените сили и всичко това трябва да се промени. Както е набелязало Министерството на отбраната с нова система за кариерно развитие личния състав на армията, с по-интензивна подготовка и обучение, включително обучение през целия цикъл на военната служба, както сега се предвижда. С много амбициозна, най-вече модернизационна програма, тъй като ние закъсняхме с 20 години с това да стартираме такава организация на въоръжените сили", каза ген. Събев.

Той припомни, че въоръжените ни сили, в рамките на НАТО, трябва да бъдат оперативно съвместими с останалите въоръжени сили на другите страни-членки. А ние в това отношение имаме сериозен дефицит за оперативна съвместимост. Трябва да подменяме цялата си система за ПВО, радиолокационна система, трябва да подменим системата за брегова отбрана, трябва да развием радиационни способности, за да можем не само самостоятелно да осъществяваме охраната на въздушното пространство, но дори и да подпомагаме охраната на въздушното пространство на страни, които нямат авиация, като примерно една Албания, или една Словения, или дори Прибалтийските републики. Румъния вече активно се включи в такава дейност.

"Ние много изоставаме в това отношение и за съжаление тези неща ще започнат да се променят най-вероятно от 2024-2025 г. Защото в 2024 г., по Програмата на Министерството на отбраната трябва да стартира вече проекта за новите бойни машини и изграждането на модерни батальонни бойни групи, напълно съвместими в рамките на НАТО. И разбира се, най-вече получаването на новите самолети “F-16" от 2025 г. нататък. Предстои много, много активна дейност и аз мисля, че новото ръководство на Министерството на отбраната си поставя амбициозни цели. Приключване модернизацията на летище Граф Игнатиево до края на 2024 г., да бъде готово да получи новите изтребители, тъй като има много ясни стандарти от американска страна на какви условия трябва да отговори базирането на летището за такива самолети. И разбира се, за това ще бъдат необходими и доста финансови ресурси и затова бюджетът за отбрана за следващата година 2024 се очертава твърдо да бъде минимум да бъде 2%, може би, малко над 2%", посочи още ген. Съби Събев.

Според него, вече се предприемат мерки и дано това правителство да бъде по-продължително на власт, за да може да реализира тези амбиции и планове.