Това е открита, брутална инвазия военна на Русия срещу Украйна. Нейните характеристики тепърва се проясняват. Очевидно Русия осъществява военна атака от 3 посоки: изток, север и юг срещу Украйна. Всичките войски, които под претекста на военни учения бяха струпани около Украйна, реално нямаше никакво изтегляне, и те се използват за настоящата инвазия. Целта очевидно е Украйна да бъде поставена на колене, да обяви едва ли не накрая военен неутралитет, и както и руското ръководство си постави за цел, да бъде демилитаризирана и денационализирана, в смисъл националистическите настроения в Украйна да бъдат премахнати. Това заяви в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България, ген. Съби Събев, първи представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел. Той посочи, че са възможни два сценария.

Според единия - нанесените удари по протежението на Азовско море и настъплението от Кримския полуостров в североизточна посока говорят, че действително близката му цел като че ли е установяването на този коридор между Донбаска област и Крим.

"И втората, по-голяма цел може би ще бъде да стигне до левия бряг на река Днепър, като това ще се използва за евентуални преговори по-нататък с Украйна. Аз не очаквам сухопътната инвазия да обхване цялата територия на Украйна, защото руските сили, които са привлечени, няма да достигнат за постигането на една такава много по-голяма крайна цел“, коментира ген. Събев.

На въпрос, какви са стратегическите стойности на тези два района, към които се е запътила руската армия в офанзивата си дотук той заяви:

"Знаете, Донбаска област, това фактически е индустриалната област на Украйна, Крим също така е изключително важен, но той досега беше изолиран, затова беше построен този мост през Керченския полуостров. Очевидно сухопътната връзка с Крим ще осигури както електропреносна и водопреносна мрежа за Кримския полуостров, той е достатъчно милитаризиран и представлява една вече много мощна военна база, която беше изградена там,ще осигури и усилването на Черноморския флот, включително и войсковата групировка на Крим, с което ще може да се оказва влияние и натиск върху цялата акватория на Черна море и черноморските държави, които са в този регион, включително и страни-членки на НАТО, като България и Румъния, и разбира се, Украйна и Грузия, много в по-малка степен Турция. Следващите военни стъпки ще включват по-активно използване на авиацията в поддръжка на руските сухопътни сили и навлизане на още по-големи руски сухопътни войски в тези 3 посоки на инвазията, за които говорихме.

Защото от Крим примерно тръгнаха и в северозападна, и в североизточна посока. Очевидно е, че може би не всички войски, които са на източната граница на Украйна, днешният ден беше главно за пригранични сражения, в които украинските гранични войски бяха включени. Аз очаквам, че основните сухопътни сражения ще се разразят в следващите няколко дни“, допълни специалистът.

По отношение на това, какъв ще бъде отговорът на НАТО ген. Събев заяви, че страните от НАТО ще окажат по-сериозна военна помощ на Украйна, в зависимост от нейните потребности.

"Надявам се в това усилие да се включи и България – поне беше заявена такава готовност, макар че България отначало отказа някои искания на украинската страна по отношение на бронежилетки, каски и медицинско оборудване. България трябва да се солидаризира с всички страни-членки в НАТО, защото само единният отговор на такава организация като НАТО и като Европейския съюз ще има желания ефект върху Русия“, каза в заключение ген. Събев.

Цоня Събчева