По повод отбелязването на 25-ата годишнина от създаването на Бригада "Югоизточна Европа“ (ЮИЕ) генерал-майор Нейко Ненов е удостоен посмъртно с награда, която министърът на отбраната Атанас Запрянов връчи на неговия син Станимир Ненов на церемония в Министерството на отбраната днес, 4 октомври.

"В този момент още веднъж си спомняме за един блестящ командир, за един генерал, който допринесе не само за развитието на Сухопътните войски, но и за издигането на авторитета на Въоръжените сили на Република България по време на всички негови назначения на международни длъжности“, каза министър Запрянов при връчването на наградата, състояща се от грамота и статуетка - реплика на Колоната на безкрайността от румънския скулптор Константин Брънкуш. Министър Запрянов подчерта, че генерал-майор Ненов е първият и единствен командир на Бригада "Югоизточна Европа“, който по времето на мандата си е командир на многонационална бригада – Кабул, под командването на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ISAF).

"На всички длъжности, на които е бил назначен по време на командирския си път, той е показвал изключителни отговорност, родолюбие и командирски качества“, каза още министърът на отбраната. "За съжаление съдбата ни отне един перспективен генерал не когато трябва. Уверявам Ви, че споменът за генерал-майор Ненов е жив, всички го почитаме и скърбим за него. Трябва да се гордеете с баща си, нашата връзка е непреходна и Министерството на отбраната винаги е отворено за Вас“, обърна се той към сина на генерал-майор Ненов.  

Станимир Ненов изказа благодарност за връчената награда и признателност за това, че паметта на баща му продължават да бъде почитана. Той сподели с присъстващите спомени от личния и професионалния живот на генерал-майор Ненов.

В церемонията участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.