Конкретните рискове като че ли трудно би могъл някой да провиди. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната. "Всъщност, трябва да кажем, че освен ужасяващата война в Украйна, където говорим за стотици хиляди загинали и за милиони бежанци е и ужаса, който се случи в Газа с "Хамас“, който тръгна на лов за хора. Дори и при лова има някакви правила, а там ги преследваха без никакви правила, изнасилваха, колиха, палиха – ужасна работа, човек е трудно да си го представи дори. Но да не забравяме, че имаше криза и в Кавказ. Да не забравяме, че на Запад имаше доста сериозни вълнения, убийства на полицаи в Косово, в Западните Балкани. Така че ние сме заобиколени с различен по характер кризи, конфликти и войни. И тук, според мен, би трябвало да има малко по-сериозно държавническо отношение от висшия политически ешелон, от елита, така, както аз го казвам. Много лошо впечатление на мен лично ми направи тези някакви уж консултативни срещи ли са, съвети ли са, за информация ли са", добави ген. Попов.

Според него, това е "някаква жалка картинка". "Някакви лични амбиции, его, неразбирания".

"Хубавото е, че когато отидоха в синагогата пред други посланици – американския посланик, френския посланик, израелския посланик, пред други хора, и президент, и председател на Народното събрание, и вицепремиерът всички говориха с едни и същи думи и казаха: "Да,изключително сме съпричастни с това, което става в Израел. Изказваме съболезнованията си към всички“, и че Израел има право на отговор, което вече е политическо послание – всички това го заявиха, и там имаше единодушие. Та, за мен това беше един по-добър сигнал, който като че ли поизми срама от челото", добави Константин Попов.

"Нямам право да давам оценка в качеството, в което съм в момента. Но ако трябва да говорим за мигрантски вълни – да, сигурно ще има повишен натиск. Дали ще  можем да ги приемем, по какъв начин ще ги приемам, дали ще ги възпрем, доколко има възможност за възпиране, надявам се, че има и че ще могат да се възпират, но има и другия фактор, който като че ли също не е за подценяване – това е възможност за терористични актове", каза още Константин Попов.

Защото, според него, напрежението, изострените емоции, силната възбуда може да активират някои спящи клетки или някакви, които ще дойдат, и наистина да имаме сериозен проблем. И затова усилването на ролята на службите е нещо много важно, което трябва да бъде огледано и подпомогнато. И не говоря само за ДАНС, говоря и за разузнаване, за военно разузнаване, за ДАР, да придобие своевременна информация.

"Виждате Израел беше изненадан! Израел беше изненадан при положение, че има фантастични, може би най-добрите в света разузнавателни служби. Така че, това не е за подценяване. И ако в медицината говорим за профилактика, при нас трябва да говорим за предвидимост, за достатъчна, своевременна, точна, конкретна, ясна информация. Това изисква средства", добави ген. Константин Попов.

Цоня СЪБЧЕВА