Храм-паметникът "Бузлуджа" има много голям потенциал да бъде развит и с възможностите на съвременните технологии да бъде превърнат в обект за туристически посещения, както и на културни събития. Потенциалът е голям заради интересът, който предизвиква сградата от страна на чужденците. В момента тя е недостъпна за посещения, затворена е и създава още по-голямо желание да бъде достигната и видяна. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

Според нея местен референдум може да реши съдбата на този храм-паметник и дали той ще е собственост на Министерство на културата или на Община Казанлък. В момента областният управител е управляващ паметника. Водени са разговори с министри на културата, които считат, че този паметник е натоварен с много идеология, политика и не искат да имат проблеми от едната и от другата страна на позициите, и мненията по отношение на това от крайната позиция да се взриви паметникът, до крайната позиция да се възстанови. “Трябва да се реши въпросът с реферндум, тъй като възстановяването на паметника е проект, задача, ангажимент не само за един мандат, а за доста години напред и не може кметът да вземе самостоятелно решение. Аз съм привърженик на референдумите, ние имаме такъв опит за местен референдум, когато град Шипка искаше да се отдели в самостоятелна община. Няма нищо лошо в това да се попитат гражданите и по въпроса за Бузлуджа, отбеляза Галина Стоянова.

“Министрите на културата предлагат Община Казанлък да вземе управлението на паметника, обсъждането на темата се избягва. Община Казанлък има проекти, които са разработени и вписани в концепцията ни за териториални инвестиции, която е защитена и оценена за финансиране от настоящия програмен период за европейско финансиране. Тези проекти са обсъждани и защитени както от към финанси, така и от към възможности за осъществяване. Ние искаме да отворим паметника, той да е безопасен и да могат хората, които искат да го видят да преценят историята до колко е била справедлива към него преди 90-те и след 90-те години, тоест, всеки да си направи изводите. Ние като поколение нямаме право да държим затворена една сграда, която предизвиква такъв световен интерес", подчерта Галина Стоянова  

В момента паметникът се управлява от държавата, но той стои заключен. Който иска да управлява този паметник,  трябва предварително да си е направил стратегия. Ние имаме стратегия, част е от концепцията одобрена за финансиране в програмния период до 2027 г.  Разчетите показват, че този паметник може да се самоиздържа, заключи Галина Стоянова.