Независимо от мотива, който имаме, за да ползваме вид услуга, ние трябва да я получим със съответното качество и коректност от страна на тези, които я предоставят. Това каза Габриела Руменова – основател на платформата "Ние, потребителите“ в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

По думите й, ако попаднем на некоректен шофьор на такси, който не връща ресто с различни мотиви, първото нещо, което е добре да направим, е да се сдобием с данните на шофьора и колата, като по думите й няма проблем в това и да снимаме информационната табела в колата. След това е добре да подадем сигнал първо на самата таксиметрова компания. "Добре е тя да знае, че това се случва, за да може да видим ние дали това е практика на самия шофьор или на компанията. И ако се окаже, че това е практика на компанията и много потребители са потърпевши от нея и от нейни служители, то тогава призовавам Комисия за защита на потребителите да се намеси,“ обясни тя.  

В Закона за защита на потребителите се казва, че търговецът трябва да осъществява своята дейност професионално и добросъвестно. Това означава таксиметровите шофьори в случая да са си набавили в началото на деня достатъчно много банкноти и монети, като ако се наложи периодично могат да се снабдяват допълнително с тях, за да имат във всеки един момент възможност да върнат точно толкова, колкото дължат. В противния случай КЗК има право да се намеси и разгледа случая за прилагане на нелоялна търговска практика, която по закон може да бъде санкционирана включително до 50 000 лева,  също така и да бъде забранена за прилагане в бъдеще.

"Най-голямата санкция за некоректни търговци е когато потребителите дават отпор на тези практики, когато ги разгласяват с всички възможни средства и канали, с които в момента разполагаме, примерно чрез силата на социалните мрежи. Така че призоваваме хората наистина веднага да реагират, да дават отпор на момента, тъй като е много трудно в последствие да бъде доказано точно какво се е случило,“ поясни тя.   

Невръщането на ресто за която и да е услуга е лоша практика, каза председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков, който сподели, че наистина има случаи, в които шофьорът излиза подготвен, и още на първия курс дребните пари наистина обективно свършват, когато се качи клиент с едра банкнота. Затова той посъветва клиентите да бъдат подготвени с някаква ориентировъчна сума около сумата на нормалната цена на курса.

"Не са малко и случаите, от години вече засичаме такива, една категория клиенти, които целенасочено злоупотребяват и системно се качват с големи банкноти, за да предизвикат ситуация, в която да не си платят такситата. От гледна точка на шофьора това също е злоупотреба пък с неговия труд,“ сподели той и допълни, че един от начините да се справим с проблема с лошата практика невърнато ресто е да се плаща с банкова карта, като според него вече все повече таксита предлагат такава услуга. "Това също е опция, при която този проблем автоматично отпада.“

Калина Свежин