Бъдещето на БСП ще бъде основна тема в дискусиите на Националния младежки форум в Плевен, който ще се състои на 15 януари, каза председателят на Младежкото обединение в БСП- София и член на ръководството на националното младежко обединение на партията Габриел Вълков в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на Столичната организация на БСП, която се излъчва по Радио "Фокус“. Той допълни, че форумът ще бъде едно от най-големите събития, което Младежкото обединение е правило през последните 2 години. В срещата ще участват председателите на всички общини и райони на градове, областни председатели, тоест всички активисти на Младежкото обединение в БСП. Според него на срещата ще дойдат 300 младежи от цялата страна, поканено е Изпълнително бюро на БСП, председателя в оставка Корнелия Нинова и всички останали кандидати за председатели на партията, за да може да обсъдят вътрешнопартийните проблеми и да обмислят как те да бъдат решени.

"Младите социалисти си представяме бъдещето на партията по-добро от настоящето, защото както видяхте, през изминалата година имаше 3 избора един след друг, на които БСП не се представи достатъчно добре. Със сигурност има много причини за това: от една страна може би ръководството на партията, от друга страна може би политиките, от трета страна явно и ние може би не сме свършили всичко, което е трябвало да свършим. Именно затова решихме, че такава дискусия е необходима, за да разберем какво е бъдещето на БСП. Защото като млади хора сме част от него и затова се интересуваме", каза Габриел Вълков.

Той уточни, че на тази среща една от първите идеи от младежките политики, които ще обсъдят и предложат, е приемането на Закон за доброволчеството.

"Такъв закон има в много държави по света и в почти цяла Европа. За нас той е необходим, защото и в България има много хора, които искат да бъдат доброволци, но в България това нищо не значи. В Европа то е регламентирано, плащат им се осигуровки здравни и всякакви спрямо това, каква дейност извършват като доброволци. Доброволците в Европа, между другото, допринасят за около 5% от целия БВП на Европейския съюз през подобни кампании. И това е едно много важно нещо за всички млади хора. Разбира се, сме мислили и върху много други теми, като например студентското кредитиране. Понеже България е бедна страна, както знаете, не всеки има възможността да си плати висококачествено образованието и затова много студенти теглят студентски кредит, за да си плащат образованието и да могат да учат. В момента лихвите по студентските кредите са около 7%, защото това е таванът и банките ползват този таван. Ние не сме тук, за да защитаваме банките, ние искаме да защитим редовния студент. Затова искаме да намалим лихвите по студентските кредити на поне 3%, може и по-малко, но 3 да бъде таванът за такива кредити, защото идеята е хората да могат да учат, а не банките да правят печалби", каза още председателят на Младежкото обединение в БСП- София.

Запитан защо Оперативното бюро на Младежкото обединение в БСП излезе с позиция, с която категорично се обяви против изключването на Кирил Добрев, той уточни, че не са се обявили срещу личността Кирил Добрев, а срещу начина, по който се е случило.

"Ние сме против изключването на който и да било от партията. Ако беше това някой друг, не Кирил Добрев, ние щяхме да излезем със същата позиция, защото въпросът е принципен. Ние сме против в една демократична партия да се изключват хора поради "особени причини“ – поради уронване на престиж, както бяха обявили. За нас всеки има право на свобода на словото, за нас всеки има право да изкаже своето мнение, независимо дали то се харесва на ръководството на партията или не. И ние като млади хора винаги сме се борили за тази свобода. Именно затова направихме тази позиция: за да защитим свободата на словото да се обявим против изключването на членове на БСП, особено в тази тежка ситуация, в която е БСП, и ние се нуждаем от всеки един. Затова започват все повече разговори с ръководство, защото да, ние като млади хора, разбира се, носим и революционното в себе си, но не искаме да стигаме до там. Ние искаме през разговори, както се казва по дипломатичен път да стигнем до решение на тези проблеми. И затова сега стартираме разговори и чрез тази среща, която организираме в Плевен, за да може да си поговорим за нашите вътрешнопартийни проблеми и да обмислим как те да бъдат решени", допълни Габриел Вълков.

За него в управлението БСП ще реализира социалните си политики.

"Според мен, ние вече сме започнали. Постигнахме добри успехи с пенсии – преизчисляване на всички пенсии в цялата страна, все пак ние имаме социален министър. Така че БСП ще реализира почти всички политики, които са залегнали в нашата платформа. За това нещо, разбира се, трябва време, все пак управлението започна преди около месец. Тоест, и тези хора, които са заели тези министерски постове, и всички останали, трябва да влязат в релсите както се казва и да започнат да работата, тоест, още е рано да се каже. Но със сигурност ще успеем да реализираме всичко, което е в нашата платформа.

Смятам, че действията на БСП в правителството са е много добри. Както виждате, изкарват всички кирливи ризи на предишното управление, защото там има много. Говорим за много кражби, много откраднати пари от пътища и от какво ли не още, то бяха язовири, от банки и т.н. Тоест, те показаха колко корумпирано беше предишното управление на България. Сега предстоят да работят много още, правителството е още в самото начало, това е все пак първият месец. Едно от основните неща, които предстоят, и то не е работа само на правителство, а на целия български народ да се ангажира с този огромен проблем, видяхме колко пари са изтекли, за да може да има наказани хора и хора, влезнали в затвора, трябва да бъде сменен главният прокурор на България Иван Гешев. Трябва нов човек, който да може да реши корупционните проблеми на България и да тръгнем по нов път", оценява Габриел Вълков.

Той каза, че не очаква от предстаящия конгрес на партията да вземе някакви грандиозни решения.

"Това ще бъде по-скоро конгрес, който ще констатира оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП, след което ще стартира процедура по пряк избор. Доколкото виждам, все пак има още 2 седмици, до момента поне обявилите се като кандидати е самата тя, Корнелия Нинова и Крум Зарков, който е млад човек, доста познат, според мен, на България, завършил в Сорбоната, интелигентен човек. Обновлението на БСП може да дойде по принцип през нов човек. Това е основният начин да обновиш нещо, като го смениш и да дадеш нов път. То, разбира се, предполагам може да стане и през сегашното ръководство. Въпросът е, че там трябва много работа в тази посока. Аз лично като млад човек не виждам сегашното ръководство на БСП достатъчно да е ангажирано с младите хора в БСП, аз това съм го казвал много пъти и на тях, и на вътрешнопартийни форуми – за да може БСП да се промени и да изглежда по един коренно различен начин, трябват млади хора занапред. Трябва младите хора да бъдат лицето на партията и ние да взимаме решенията вътре. Със сигурност е проблем, че ръководството на БСП не е ангажирано с политиките за младите хора, защото ние освен бъдещето на държавата, сме и настоящото. И ние като млади хора искаме да променим нашата държава. Искаме тя да изглежда по-добре, искаме да я променим, за да можем да живеем в една хубава държава както ние, така и нашите родители, така и нашите деца, нашите баби и дядовци, и начинът е през ново мислене от нови млади хора, защото явно по стария начин не може", категоричен е Габриел Вълков.

Председателят на Младежкото обединение в БСП- София Габриел Вълков съобщи, че през тази година предстои отчетно-изборен цикъл, който ще смени всички ръководства на цялото Младежко обединение, защото им изтича мандата като ръководни органи.