Един от основните проблеми според мен на всички младежки обединения, не само на БСП, е, това, че големите като цяло, елитът на партиите не ни чуват. Това каза Габриел Вълков – председател на Младежкото обединение в БСП – София и кандидат за председател на националното младежко обединение в партията, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.





"Ние сме млади хора, ние сме изпълнени с енергия, желание за работа, искаме да променяме както партията си, така и държавата. Но ръководствата на партиите според мен не чуват достатъчно много своите млади хора вътре. Ние видяхме какво стана и в ДСБ – тяхното Младежко обединение се самозакри, защото ръководството на партията не го чува. Надявам се такова нещо да не се случи в нито една друга партия, нито в БСП, нито в която и да било, защото независимо от цвета си, младите хора са много важни и младите хора са движещият механизъм и промяната на България идва чрез тях. По този начин, когато ръководството на партиите и големите политици в България не чуват младите хора, те ги правят аполитични, те ги карат да се интересуват по-малко от политиката като цяло“, каза още той.



Според Габриел Вълков на решението този проблем е диалог, не дебат, не спор между младите и големите, а диалог с общи цели. По думите му все още няма диалогичност.



Той изрази надежда ръководството на БСП да започне да чува все повече младите хора, да инициира срещи.



"Имам чувството, че ръководствата на партиите очакват младите хора да им звънят всеки ден, да им се молят за срещи, да ги виждат. Според мен процесът трябва да тече обратно – големите трябва да се интересуват от младите. Те малко или много като родители в партията трябва да отглеждат бъдещото поколение на тази партия, за да може тя да съществува, и аз силно се надявам те да започнат да връщат тази работа, за да може да има бъдеще партията и за да можем ние да бъдем това бъдеще на партията. В противен случай просто всяка една партия би изчезнала, защото няма кой да дойде като неин наследник, като едно голямо семейство“, коментира още Габриел Вълков.





По думите му в България огромен проблем е демографската криза.



"Младите хора са бъдещето както на политическите партии, така и на цялата страна. Във всеки един сектор те са изключително важни. България има огромен проблем с демографската криза – за мен това е един от основните и ключовите проблеми, който влияе върху всичко останало. Младите хора една част напускат България, но една част от младите хора не раждат в България, защото те не виждат стабилността в държавата“, обясни той.



Той посочи, че за него изключително важно и основна политика е високият стандарт на живот в България, чрез който да се задържат младите хора у нас.



"Отделно от това има много, много други социални политики, които могат да подпомогнат раждаемостта, като финансиране на повече ин витро процедури да кажем, за да може максимално много млади хора да имат дете и да го отгледат в България, лечение и превенция на репродуктивни проблеми. Една от основните политики, на които заложихме през последната кампания през есента, беше всяко семейство, което има поне двама работещи родители, две години, разбира се, преди раждането на детето да имат подписан трудов договор и да работят, да получат помощ в размер на 6500 лева, който се равнява на 10 минимални заплати. Сега вече новото правителство вдигна минималната заплата на 710 лева, което значи, че помощта се превръща на 7100 лева за всяко семейство за второ и за трето дете, ако и двамата родители работят. БСП е лява партия, ние винаги сме се грижели за работническата класа и затова всеки работещ човек в България заслужава да има дете и да го отгледа у нас“, поясни Вълков.

По думите му тези политики ще стимулират максимално много млади хора да раждат.

Той коментира и отстраняването на Калоян Пргов от поста на председател на БСП-София, като посочи, че такива подобни действия дестабилизират партията: "Премахването на Калоян Паргов като председател на София – ние имахме позиция по темата като Градска организация на Младежкото обединение, ние сме против начина, по който се случва това. За нас Националният съвет не може да премахва председатели и да назначава такива, разбира е, защото те не са запознати и в такава дълбочина с проблемите на регионите на София. Ние като Софийска организация, като БСП-София, ние виждаме най-добре кой управлява не само Младежкото, и голямата партия, и кой се справя най-добре с това, кой е най-добрият лидер в случая. И ние можем и според мен трябва само ние да решаваме кой да ни управлява, а не да бъде налаган човек отвън или премахван председателят отвън. Това нещо важи и за държавата, както го виждаме. В случая всички кметове се избират от местното население. Кметът на София, да речем, както в случая председател на БСП-София е Калоян Паргов, така по същия начин и кметът на София се избира от софиянци. И парламентът, който е малко или много като Националния съвет на партията, няма право да назначава и да премахва кметове, защото не е в неговите правомощия. Всеки един град има право да избира кой да го управлява. Това е основен принцип на демокрацията и ние държим той да се спазва“.

Според Габриел Вълков БСП се справя добре като част от управляващата коалиция. По думите му се открояват доста леви политики, като дори изпъкват пред другите.





Той подчерта, че в момента Младежкото обединение в БСП-София е най-активната областна организация в цялата страна.

"Работим с най-младите, където БСП доста изостава по принцип – възрастовата група между 18 и 25 години. В момента, през моя мандат и мандата на моя екип в София през последните почти две години ние сме наистина фокусирани върху тази група от най-младите. Те са най-аполитични по принцип и ние искаме да ги вдъхновим да се занимават с политика. Сега в момента тече отчетно-изборен цикъл. На този отчетно-изборен цикъл ще се смени Градският съвет като ръководство на Младежкото в София. Този Градски съвет, който сега ще бъде избран през тези няколко месеца, ще бъде най-младият в историята на Младежкото обединение в БСП, с най-младите кадри, основно хора на 20-годишна възраст. Ние в момента имаме районни председатели на по 18-19 години, което е прецедент за София в такива мащаби. Това не са единични случаи, вече горе-долу повече от половината районни председатели от 24-те, които имаме, са на възраст около 20 години. Т.е. младите хора в БСП се интересуват от политика и ние правим всичко възможно да ги задържим. Освен това, разбира се, минахме и през три кампании, както знаете – всички партии минаха през това, но ние бяхме едни от най-активните в София. Имахме над 70 доброволеца през всяка една кампания, които раздаваха агитационни материали из София“, коментира той.

Габриел Вълков посочи, че се е кандидатирал за поста на председател на националното младежко обединение в БСП заради опита и доброто познаване на партията - и по-конкретно на Младежкото обединение.

"Доста съм консенсусен и като личност не влизам в някакви тежки разправии, което е полезно за нашето Младежко обединение, защото не трябва да хабим енергия в спорове, а по-скоро да работим за нашето Младежко обединение и за партията. И именно заради това реших да се кандидатирам. Оттук нататък вече зависи дали младежите ще припознаят мен като лидер на Националното младежко обединение и ще ме подкрепят, разбира се – надявам се на това“, обясни той.



Той открои като един от приоритетите, които си е поставил, организационното укрепване и развитие на Младежкото обединение, създаване на повече клубове по страната, активизирането на повече млади хора вътре в БСП, които да се борят за леви политики, насочени към младите хора.

"Също така законодателни инициативи ще направим – все пак в момента БСП е на власт. Ние можем да си комуникираме с различните министерства, и тези на БСП, и тези извън БСП, като коалиционни партньори, за да може да реализираме максимално много леви политики, обърнати към младите хора. Също така едно от основните неща, които виждам като проблем в последните две-три години, е липсата на обучения, финансирани от БСП. Ние като млади хора се включваме в различни обучения, създадени от различни леви организации, но БСП като партия според мен трябва да наблегне повече върху обученията и обучаването на бъдещи поколения. Заради това аз смятам да създам една Национална младежка академия, на която Национална младежка академия да бъде един голям форум в рамките на пет дена, една седмица, на който форум да се събират всички младежи от страната, да стане нещо като голямо обучение, тип семинар, което също така е и тийм билдинг на организацията, разбира се. Но на това място да се поканят всички наши кметове, общински съветници, депутати и в момента дори министри и зам.-министри, те да дадат своя опит и да разкажат на младите хора какво е да си във властта, какво е да управляваш една държава или община и по този начин ние ще може да подготвим бъдещите поколения за управлението, защото все пак ние като Младежко обединение сме бъдещето на тази партия, и ако ние не сме подготвени, самата партия няма да има бъдещ“, допълни Габриел Вълков.

По думите му Младежкото обединение в БСП-София трябва да се съсредоточи върху следващите два-три месеца, защото това е т.нар. отчетно-изборният цикъл в партията.

Габриела ГАНЕВА