ГДБОП се включи в международно разследване, ръководено от френските власти, съобщиха от МВР. При операцията е блокиран сайт, считан за комуникационен канал на организирани престъпни групи. Международната операция с участието на български експерти е реализирана от властите във Франция със съдействието на специализирани структури от Германия, Литва, Холандия и Унгария. 

У нас действията са осъществени съвместно от екипи на дирекция "Киберпрестъпност" при ГД "Борба с организираната престъпност" и на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Разследването срещу платформата coco.gg започнало през декември 2023 година, след като било установено, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея. Уебсайтът, наричан от френските медии "бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. 

Според събраната от разследващите информация той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства. Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта. Работата на международния екип по случая продължава.

Съдебното разследване срещу coco.gg се води от отдела за борба с организираната престъпност JUNALCO на Парижката прокуратура. В реализацията участват експерти от киберотряда на Националната жандармерия (UNCyber) и Националната служба за борба с измамите (ONAF), с подкрепата на командването на Министерството на вътрешните работи в киберпространството (COMCYBER-MI). Международната акция е координирана с Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).