На 13 февруари 1991 година, точно преди 33 години, е създадена Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Тогава тя носи името Централна служба за борба с организираната престъпност. Към онзи момент служби с подобни функции и компетентности съществуват единствено в САЩ и Великобритания, разказаха за "Фокус" от вътрешното министерсто.

Вътрешният министър поздрави служителите в дирекцията по повод празника им. Ето какво написа той:

Уважаеми колеги,

Имате пълното основание да посрещнете тази годишнина с гордост и достойнство!

Службата в ГДБОП винаги е била възприемана и оценявана в съзнанието на всеки като проява на висок професионализъм и огромна отговорност.

Затова и критериите към Вас са едни от най-високите. Но към тях следва да добавим всеотдайността, смелостта. Нужна е съобразителност, находчивост, умения за бърза оценка. Това са все качества, които вярвам, всеки един от Вас има, за да е част от структурата, която се бори ежедневно за гарантиране не само спокойствието на българските граждани, но и за сигурността на страната.

Не мога да не отбележа, че Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" се ползва с голямо доверие и авторитет сред партньорските структури.

Това е оценка за работата не само на ръководството на Службата, но и на всички служители, заслужили всеобщо уважение и признателност.

Да не забравяме, че в изпълнение на своите задачи, Вие работите под голямо напрежение, поемате рискове и лишения. Не забравяйте, че времето няма да заличи изживяното и стореното от Вас в полза на сигурността на страната ни!

Пожелавам Ви да бъдете здрави и целеустремени. Нека успехите Ви носят удовлетворение и Ви дават сили в трудните моменти!

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи