Корупцията не е характерна за отделни народи, тя не е въпрос на култура или манталитет. Това каза в интервю Франсоа Валериан – председател на Борда на директорите на Тransparency International. Той е специалист по теми като незаконни финансови потоци, политическа почтеност и стратегически съдебни дела. Има докторска степен по история.

Франсоа Валериан говори пред бТВ за "теорията и практиката на политическата корупция“.

Той даде пример с Франция, където винаги се е смятало, че "си много хитър, ако успееш да не спазваш закона. Но французите имат късмет от началото на 90-тте години на миналия век да разполагат с достатъчно независима съдебна власт, която да разследва случаите на корупция и да осъжда на затвор корумпираните политици“.

Валериан предупреди, че има политически лидери, които се опитват да представят "корупцията като норма, като нещо приемливо, че не е проблем“.

"Борбата с корупцията не е възможна, ако липсва независима съдебна власт с необходимите човешки и финансови ресурси, за да работи адекватно. В България трябва да се приемат още закони – като този за лобизма, например, и за злоупотребата със съдебни методи срещу борците срещу корупция. Но най-важните закони са налице. Необходима е съдебна власт, използваща тези закони, която да се бори истински с организираната престъпност“, категоричен бе Франсоа Валериан.

Според индекса на "Тransparency International“ за тази година България е на близки позиции с Унгария и Румъния. Но ситуацията в България е много по-различна от тази в Унгария, подчерта Валериан. Той даде пример с индекса, измерващ усещането за корупция в последните 10 години. "България се е издигнала с 10 пункта, докато в Унгария положението се е влошило с 13. И това е съществената разлика между унгарския политически режим, избрал засилен авторитаризъм, и България, която е демокрация – със своите предизвикателства, но стремяща се да се бори с корупцията“, подчерта гостът. Той сравни също Украйна и Русия. "От началото на войната положението в Украйна по отношение на борбата с корупцията съществено се е подобрило. Тук е яркият контраст с режима на Путин, който облекчава санкциите срещу корумпираните“, заяви той.

И даде рецепта за честни избори: районни преброителни центрове и местни избирателни секции, които са независими от местните политици. Това, според него, може да стане с помощта на държавни служители, които да се командироват от други населени места. "Ако има рецепта, каза Франсоа Валериан, то тя е да се гарантира, че кандидатите не могат да повлияят на резултатите“.