Фотографии на български ученици ще участват в Международен конкурс в областта на природните науки. Страната ни ще се представлява от Аделина Халилова от СУ. "Любен Каравелов“ и от Андрей Михайлов от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография.

За участие в състезанието учениците предварително кандидатстваха със своите снимки и преминаха подбор в два етапа. Фотографиите им първо бяха оценени на регионално ниво от експерти по природни науки и изобразително изкуство, както и от фотографи. От всеки регион експертните комисии следваше да селектират по две снимки, които да продължат в следващия етап от кандидатстването.

На местно ниво бяха отличени общо 19 снимки, които постъпиха в Министерството на образованието. Комисията, съставена на национално ниво, трябваше да избере само две от тях, които да представляват страната ни на състезанието в Брюксел.

Най-висока оценка получиха цифровите снимки на Аделина Халилова от СУ. "Любен Каравелов“ и на Андрей Михайлов от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, които изобразяват подводния свят и пътешествието на медузата през летните месеци.

Фотоконкурсът се провежда между държавите от Европейския съюз. Инициативата е насочена към ученици от две възрастови групи - от 12 до 15 г. и от 16 до 18 г. Всяка държава членка може да участва с до две авторски цифрови снимки – по една за всяка възрастова категория.

Темата на събитието през тази година беше свързана с представянето на макробезгръбначната фауна на европейските водни течения и видовете птици, които се хранят с тях.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени през месец декември в Брюксел във връзка със заседанието на Съвета по околната среда.