Формирования на Българската армия губят своята боеспособност, а течът на военни кадри става все по-голям. Тези притеснения изразиха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателят на военната комисия към парламента Христо Гаджев след края на днешното заседание на Комисията по отбрана, предаде репортер на "Фокус"

Въпреки това обаче мерки се взимат, а в момента текат и анализите на състоянието на състоянието на Българската армия, които трябва да дадат пълна картина за ситуацията. 

"Днес комисията прие един много важен документ за националната ни отбрана - това е съставът и комплектът на военновременните ни формирования. Беше извършен преглед на отбраната и той налага да коригираме тези формирования, които имахме от 2013 година", каза министърът на отбраната. 

По закон числеността на военните сили и военновременните формирования се утвърждават от парламента. 

"Това е много добро решение, тъй като ще ни позволи окончателно да планираме отбраната на държавата с ясен комплект мирновременни и военновременни сили", обясни министър Запрянов. 

Той изрази тревога по отношение на задълбочаването на тенденцията на некомплект на армията. В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2023 година се посочва, че некомплектът на военнослужещите в армията достига 21,8%. 

"Понякога числата не разкриват пълната картина, тъй като това е усреднено. Средната статистика не показва, че за някои формирования този процент е много по-висок. Ако не вземем мерки, определени формирования може да загубят своята боеспособност", заяви министър Запрянов. 

Той обаче изрази надежда, че Народното събрание е готово да положи усилия за справянето с проблема. По думите му една от най-важните мерки, която трябва да се вземе, е ограничаването на изтичането на кадри от армията в други сектори. Това по думите му се дължи на ниската атрактивност на военната професия у нас.

"Нашите анализи показват, че в последните 10 години два пъти е спаднала  конкурентоспособността на военната професия", отбеляза военният министър.

Той очерта, че са набелязани общо 52 проблема в Българската армия, които трябва да бъдат решени за подобряване на състоянието на некомплекта. 

"Завършваме един анализ по проблемите на комплектоването. Вече сме дефинирали проблемите, те са много - 52 проблема. По всеки един от тях са дефинирани мерки. 

Комплектоването води до това, че по-малко хора трябва да изпълняват много повече задачи, не могат да ползват отпуска, натрупват се големи обеми от отпуски, които ние трябва да заплащаме, а не можем", каза още Запрянов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че натоварването на българските военнослужещи в последните години постоянно се увеличава. Той предупреди, че трябва да се вземат спешни мерки, за да може да се обезпечи националната сигурност.