Министерство на финансите, под ръководството на служебния министър Людмила Петкова, готви нов вариант за схемата бонус срещу информация за укриване на данъци. Подобна идея се опита да прокара и бившият финансов министър Асен Василев, която придоби прозвището "бонус-донос“.

Петкова говори за план за въвеждането на схемата в периода 2024 – 2027 г. като част от мерките в борбата срещу пране на пари и излизането на България от т. нар. "сив списък“ за пране на пари на междуправителствената Специална група за финансови действия (FATF). България влезе в него през октомври 2023 г. В отговор на парламентарен въпрос Петкова посочва, че се планира въвеждане на финансов стимул за лица, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, на обща стойност над 100 хил. лв.“

Подобна уредба се съдържа и в законодателството на САЩ и Великобритания. Целта е да бъдат допълнително мотивирани лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи, да уведомят компетентните органи.

За сравнение, в предложението на Асен Василев минималният праг, над който да важи схемата, бе далеч по-ниска – 3000 лв., припомня economic.bg. Тя не бе харесана от бизнеса, според който можеше да се превърне в "инструмент за нелоялна конкуренция“, с който да се изпращат проверки на НАП към конкурентите. В крайна сметка предложението му не събра подкрепа от никоя друга политическа сила освен "Продължаваме промяната – Демократична България“.

Според данни на Министерство на финансите ежегодно в НАП постъпват над 5000 сигнала за укрити доходи, от които се назначават около 100 – 120 проверки. От тях се достига средна събираемост от около 700 хил. лв.

Мащабът показва, че според плана на Петкова идеята сега е схемата да важи само за големи нарушители, чието въздействие върху държавната хазна е и по-голямо.

По данни на финансовото ведомство от Националната агенция за приходите укритите данъци и осигуровки в България са около 2 – 2.2 млрд. лв. годишно.

Нов проект на предложението на финансовото министерство няма и единственият срок за тази и още няколко посочени от финансовия министър мерки е 2024 – 2027 г. 

Министерството на финансите предприе и планира редица мерки за намаляване дела на т. нар. сива икономика, за борба с данъчните измами, укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане, с което допълнително ще се подобри борбата срещу изпирането на пари“, посочва Петкова в своя отговор.

За България и прането на пари

България влезе в "сивия списък“ за пране на пари през октомври 2023 г., а това бе отчетено и от Европейската централна банка в нейния доклад за конвергенцията на страните членки на Европейския съюз извън еврозоната. В първия "ъпдейт" на списъка от влизането на България в него, тя бе оставена.

В своя отговор министър Петкова посочва, че "усилията, които полагат българските институции (за излизане на страната от списъка), вече дават много добър резултат“.