Днес правителството отпусна допълнителни 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024 г. Това съобщи просветният министър Галин Цоков.

"Така, само за година, заплатата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава с 1000 лв. Това е инвестиция в младостта, интелигентността и бъдещето на България! Благодаря на министър-председателя Димитър Главчев, на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и на всички, с които заедно работихме, за да стане това реалност! Вече е напреднал и разговорът ни със социалните партньори и Съвета на ректорите средствата за университетите да се разпределят не на база брой на заетите в тях, а основно по два критерия - за повишаване на най-ниско финансираните направления и съобразно коефициента за качество", коментира още Цоков.

"Избързахме, тъй като не знаем какво ще се реши. Знаете в каква процедура са сега по сформиране на правителство, по решение на президента, и за да не кажат хората "те се скриха и не си изпълниха обещанието“, решихме да го направим в такъв спешен порядък, за да са спокойни и синдикатите, и хората от академичния състав“, каза от своя страна служебният премиер Димитър Главчев.