Суровините не са непременно добра инвестиция. Те обаче са неразривно свързани с икономическия живот на всяка една държава, а от там – и с финансовите й пазари. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Суровините са изключително разнообразни, а от там идват и спецификите при търговията с тях, отбеляза експертът.  

"Наложило се е мнение, че по време на висока инфлация цените на суровините растат и производителите успяват сравнително лесно да прехвърлят разходите, които те са направили в производството си, към по-нататъшните потребители. Това се усеща от окончателните консуматори на всички животински и земеделски стоки“, обясни финансистът.  

Той даде пример със зърнената продукция на Украйна, от която в голяма степен зависи не само Западна Европа, но и Африка. "Доколко Украйна беше в състояние да събере реколтата и да я изнесе имаше огромно влияние върху цената на пшеницата през миналата, а и през тази година. Войната в Украйна прекъсна за определен момент веригите на доставка на пшеница“, обясни Такев.  

Рискът от задържането на високи лихвени проценти дълго време и изпадането на глобалната икономика в рецесия от своя страна води до свиване на търсенето на всякакви видове суровини и стоки. "По време на рецесия не се препоръчва инвестирането в суровини, тъй като икономиките на практика имат по-малка нужда от тези суровини и поради липсата на търсене цените им ще им спаднат. Когато икономиките са в подем, при равни други условия това би трябвало да се отрази положително и върху представянето на всякакви видове суровини и стоки. Миксът от факторите е доста сложен. Геополитическите конфликти също имат значение, както нееднократно видяхме през последните месеци, въпреки че те имат по-скоро еднократен, доста рязък ефект“, отбеляза финансистът.  

Поради тази причина пазарът на суровини не е за всеки, допълни Иван Такев. Има голямо значение по какъв начин се инвестира в суровини. 

Златото се възприема като сигурно убежище в условията на криза. В последно време обаче това не е така. "Златото отбеляза ръст над 2000 долара преди няколко месеца, но в момента се търгува под 2000. Няма кой знае колко печелившо представяне през последните две години. Същото важи и за останалите благородни метали“, обясни Иван Такев.  

Пазарът на петрол се осъществява основно през фючърси. Размерът на контракта е доста голям, което не позволява достъп на малките инвеститори до него. Поради волатилността на петрола това може да доведе до много големи загуби в много кратко време, предупреди експертът. 

Повечето суровини се търгуват по начин, който е много подобен на финансовите активи. "Част от деривативните инструменти върху суровини са финансови инструменти. Една голяма част от суровините пък се търгуват основно с фючърси. По-голямата част от петрола например се търгува на фючърс, не на спот пазара“, обясни Иван Такев.