Възхода на Open AI е нещо очаквано, защото една технология става нещо голямо когато го свалиш от корпоративните зали и го дадеш в ръцете на хората, както направиха те. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Йонко Чуклев - финансист. "Съответно, щом една технология има вече 100 милиона потребители, тя е нещо голямо. И в тази връзка акциите на Nvidia са № 1 по ръст в S&P.  Nvidia процесорите са фундаментът на технологичния сектор. Втората най-голямата акция в S&P е Facebook или Meta, както вече се казва, която вече си пусна публичния вариант на изкуствен интелект – небезизвестната Lama", добави Чуклев.

По думите му, неслучайно първите 2 акции са свързани с технологичния сектор. Т.е. който намери приложение на изкуствения интелект, в което хората виждат стойност и го ползват, той може да го капитализира, и както видяхме от случая с Nvidia печалбите не закъсняват. Така, че това е връзката: добрата технология, приложението така, че хората да го оценят, и печалбите следват този поток.

"Тенденцията на по-бързо развитие чрез AI на технологичните компании няма как да не повлияе и на финансовите пазари. Има някои компании, които са прехвалени, обаче винаги има и такива, при които има страшен бизнес зад това, което правят"

Чуклев даде пример с Microsoft, които искат да интегрират AI в облачните си решения. В момента приходите на Microsoft от облачния им бизнес са 110 млрд. долара – тук има един сериозен бизнес зад това.

"Така, че няма как да не повлияе развитието на изкуственият интелект на финансовите пазари. Две неща движат положителния сантимент на пазара: едното е все пак, че в икономиката имаме някои добри данни, заетост и т.н., обаче второто нещо е извъникономическо и това е говоренето около AI, възможността за вдигането на производителността и прочие", добави финансистът Йонко Чуклев.