България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това предлагат от Българския фермерски съюз. 

"Механизмът е направен, че да може да се изстрелват към облаците реагенти, да може да се образуват капки, достатъчно големи и тежки, за да паднат на земята. В момента се намираме в период, в който имаме проблеми с напояването. Този подход дава 10-15% увеличаване на дъждовете. В последните години се наблюдава повишаване на температурите. Мощни градушки унищожават посевите. Новите методи за създаване на облаци и дъждове може да помогнат за процеса на вегетация на самите растения", заяви председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов пред Bulgaria ON AIR. 

Той е категоричен, че ни трябва генерална стратегия за напояване. Председателят на Българския фермерски съюз добави, че от земеделските организации са изпратили писмо до Министерството на земеделието, за да се предприемат нужните действия.

"Най-важното е всички парламентарно представени партии да припознаят и да приемат като национален приоритет стратегия за развитие за осигуряване на пълни язовири, пълни работещи канали, напояване, вода до населението и това да бъде припознато като приоритет за оцеляване. За да е комплексно, всичките органи и институции трябва да работят ръка за ръка", подчерта Стоянов.