Ние технически нямаме забележки по промяна на Наредба 4, ние искаме това, самите ние сме го предлагали назад във времето. Но трябва да се промени и начина на финансиране. Не говорим че аптеките искат повече пари, просто те искат да им се заплаща това, което се извършвали до момента като дейност. Това каза магистър фармацевт Димитър Маринов – председател на българския фармацевтичен съюз в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Промените в Наредба № 4 засягат начина за предписване и отпускане на медикаменти, които се покриват от НЗОК. Поради несъгласие с някои от тези промени фармацевтите от цялата страна излизат на протест днес и утре.

"Ние искаме аптеките да продължават да могат да извършват тази дейност. Тя и в момента не е добре платена, но така или иначе по някакъв начин е обезпечена тази дейност. Ако това нещо влезе в сила без промяна на модела на финансиране ,това означава, че просто някои аптеки дори да искат, те не могат да изкарат безкрайно дълго време на мускули, и за няколко месеца ще прекратя тая дейност.“

По думите му е добре промените да обхванат и това да не се издават много рецепти на пациента, ако се налагат повече от три вида лекарства да бъдат предписани, а всичко да бъде събрано в една рецепта, и съответно тази консолидирана рецепта да може да бъде изпълнявано частично. "Всичко това улеснява и лекарите, и фармацевтите, и най-вече пациентите, подобрява достъпа. Проблемът обаче е, че точно от онова старо време заплащането за отпускането на 100% реимбурсирани лекарствени продукти е свързано с броя рецепти, защото върху тези лекарства аптеките не формират никаква надбавка. Аптеката няма никакъв финансов смисъл, освен сумата, която получава за изпълнение на рецептата, която е 5 лева,“ обясни той.

Димитър Маринов обясни още, че протестът засега е символичен, като идеята е да не се засяга и да не пострада пациентът, но по думите му тези проблеми трябва да се озвучат пред обществото, защото последствията след това ще бъдат основно за пациентите. Протестът ще протече по различен начин в различните региони, обясни още той. "Всяка регионална колегия е взела решение за различен начин на протест: някои ще затворят днес за два часа, други утре ще подават едномесечни предизвестие за прекратяване на договор с Касата.“